Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Geirnaert, Hendrik (Henri)

Details

Beschrijving

Hendrik Geirnaert (Vinderhoute 1860- Gent 1928) studeert aan de Sint-Lucasschool te Gent en gaf er vervolgens meer dan 50 jaar les. Hij was lid van de Commissie voor Monumenten en Landschappen van de Stad Gent. Van zijn hand zijn 47 projecten bekend vooral in Oost-Vlaanderen. De meeste hebben betrekking op de bouw, uitbreiding en restauratie van kerken.

Bron: Beschermingsdossier DO002329 (2010)

Ontwerper van

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Ursmarus: toren

Hovebroekweg 13A (Kruisem)

De toren van de Sint-Ursmaruskerk is beschermd als monument.

Burgerhuis De grote Moor

Hoogpoort 60 (Gent)

Het burgerhuis De grote Moor is beschermd als monument.

Gemeentehuis Etikhove met onderwijzerswoning

Nederholbeekstraat 1 (Maarkedal)

Het gemeentehuis van Etikhove (Maarkedal) is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Sousbeekstraat 103 (Waasmunster)

De Sint-Jan-Baptist- of Ruiterkerk is beschermd als monument met inbegrip van het voorliggende plein en cultuurgoederen.

Parochiekerk Sint-Michiel, Cornelius en Ghislenus

Gildestraat 12 (Zulte)

De parochiekerk Sint-Michiel, Cornelius en Ghislenus te Machelen, een deelgemeente van Zulte, is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Ursmarus met kerkhof

Hovebroekweg 13A (Kruisem)

De parochiekerk Sint-Ursmarus en het omringend ommuurd en omhaagd voormalig kerkhof zijn beschermd als monument.

Pastorie Sint-Antonius van Paduaparochie

Forelstraat 60 (Gent)

De neogotische pastorie van de Sint-Antonius van Paduaparochie te Gent, is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden met kerkhofmuur, pijlers en siervazen

Sint-Marcellusstraat 13 (Ninove)

De parochiekerk Sint-Pieters-Banden en de omliggende kerkhofmuur met pijlers en siervazen is beschermd als monument.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Gangulfus

Kerkplein zonder nummer (Lievegem)

De parochiekerk Sint-Gangulfus is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Valentinus met omringend kerkhof

Dorp 7 (Ravels)

Laatgotische kruisbasiliek uit de 16de en de 17de eeuw, in 1906-1909 in neogotische stijl uitgebreid naar ontwerp van H. Geirnaert, omringend kerkhof.

Pastorie Sint-Valentinusparochie met tuin

Pastorijstraat 24 (Ravels)

Vrijstaand dubbelhuis onder schilddak voorzien van twee dakkapellen onder afgewolfd zadeldak en dakruiter met klokje.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Daknam-dorp 16 (Lokeren)

Nog deels romaanse kruiskerk, op een lichte verhevenheid in het dorp en omringd door het kerkhof met laag, gemetseld en gewit muurtje.

Parochiekerk Sint-Margaret

Dorpstraat zonder nummer (Temse)

Stemmig kruiskerkje, op een verhevenheid in het dorp gebouwd en omringd door het kerkhof; laatstgenoemde is aan de straatkant met een bakstenen muur afgesloten en aan de noordkant met een haag; arduinen hekstijlen met siervaasbekroning uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Parochiekerk Sint-Job

Kemzekestraat 2 (Sint-Niklaas)

De eerste kapel werd in 1414 gebouwd als boetedoening door de moordenaar van een zekere Jacob van der Moere. In 1577 tijdens de beeldenstorm verwoest en later ietwat hersteld door de kapelaan, bouwde priester Jan Pauwels in 1623 een nieuwe kapel.

Pastorie Sint-Valentinusparochie

Pastorijstraat 24 (Ravels)

De bescherming als monument betreft de pastorie van de Sint-Valentinusparochie, opgetrokken in 1685 in classicerende barok.

Parochiekerk Heilig Hart

Heiendestraat zonder nummer (Lokeren)

Neogotische kerk, een ensemble vormend met de erachter gelegen school en de ervoor staande pastorie. Errond, beboomd plantsoen.

Parochiekerk Sint-Paulus-Bekering

Ottergemdorp zonder nummer (Erpe-Mere)

Vermelding van een altaar onder patronaat van de abdij van Geraardsbergen in 1108. Georiënteerd naar het noordoosten. Omringend kerkhof met bakstenen muur gemarkeerd door ezelsrug. Van de oorspronkelijke laat-romaanse parochiekerk bleef enkel het koor uit de tweede helft van de 13de eeuw bewaard.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Wittentak

Kapellestraat zonder nummer (Ronse)

Gelegen aan de rand van een bospark met Seqouiadreef in de Zandstraat op grond geschonken door de familie Cambier. De oorspronkelijke veelhoekige kapel, opgericht in 1637-39 na de pestepidemie van 1635-36, bevond zich iets meer zuidwaarts, op de hoek met de Molekensstraat. Nieuwe bedevaartkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Heilig Rochus gebouwd onder impuls van de familie Cambier. Neogotische kapel naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert en onder leiding van aannemer J. Hantson in 1891, zie jaarsteen in koor.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

O.L.Vrouwplein zonder nummer (Kruibeke)

Gotische kruisbasiliek, ingeplant te midden van het begraasd en beboomd, en deels gekasseid dorpslein. De oudste delen van de kerk klimmen vermoedelijk op tot begin 15de eeuw.

Voormalig Instituut Sint-Leonardus

Louise-Mariestraat 19 (Maarkedal)

Aanvankelijk zogenaamd "Instituut Sint-Leonardus". Instelling opgericht als sanatorium voor verpleging van rustbehoevende dames, bediend door de zusters van Barmhartigheid van Ronse, heden rust- en verzorgingstehuis Sint-Leonard. Gebouwd naar ontwerp van architect H. Geirnaert (Gent) met uitzicht op de fraaie landschappelijke omgeving. Bouw aangevat in mei 1900 en twee jaar later voltooid.

Parochiekerk Sint-Vincentius à Paulo

Maïsstraat zonder nummer (Gent)

Neogotische bakstenen kerk, bouwaanvraag van 1914 naar ontwerp van architect H. Geirnaert. Basilicale kerk met westertoren. Driebeukig schip van vijf traveeën, transept van één travee en koor met twee zijkoortjes in het verlengde van de zijbeuken en vijfzijdige absis.

Sint-Elooiskapel

Brandegems Ham zonder nummer (Merelbeke)

Merkwaardige gotische bedevaartkapel die zou opklimmen tot de 13de-14de eeuw. Licht aangepast in de 16de eeuw. Rechthoekig gebouw van vier traveeën lang, opgetrokken uit baksteen en Ledesteen en afgedekt met een leien zadeldak.

Parochiekerk Sint-Niklaas

Mesen (Mesen)

Georiënteerd bedehuis met markante toren als herkenningspunt in de heuvelachtige omgeving.

Parochiekerk Sint-Bavo

Baaigemstraat zonder nummer (Gavere)

De Sint-Bavokerk is als vroegmiddeleeuwse stichting van de Gentse Sint-Baafsabij één van de oudste kerksites van de streek. De parochiekerk met nog omringend kerkhof is een zeldzaam voorbeeld van een dubbele kerk met respect voor de authentieke oude delen en een volwaardige neogotische uitbreiding.

Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Forelstraat zonder nummer (Gent)

Voor de in 1896 nieuw opgerichte St.-Antonius van Paduaparochie werd in 1898 begonnen met de bouw van de gelijknamige kerk naar ontwerp van architect H. Geirnaert.

Pastorie Sint-Antoniusparochie Balgerhoeke

Pastoor Bontestraat 6 (Eeklo)

Gebouwd naar ontwerp van architect Geirnaert van 1913 op grond geschonken door D. Standaert die ook de grond schonk waarop de parochiekerk gebouwd werd.

Parochiekerk Sint-Michiel, Cornelius en Ghislenus

Gildestraat 12 (Zulte)

Zeer schilderachtig gelegen op een verhevenheid aan de rechter buitenbochtzijde van de oude Leiebocht, zogenaamd "Machelen-put".

Gemeentehuis van Etikhove met onderwijzerswoning

Nederholbeekstraat 1 (Maarkedal)

Voormalig gemeentehuis met onderwijzerswoning. Ontwerpplannen van 1901 door architect H. Geirnaert (Gent) van het gemeentehuis met geïncorporeerde onderwijzerswoning en aansluitende, intussen verdwenen jongensschool.

Parochiekerk Sint-Pieters

St.-Jozefstraat zonder nummer (Temse)

Neogotische bakstenen kerk, volgens gedenksteen in 1906 gebouwd naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert (Gent).

Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus

Markt zonder nummer (Assenede)

Toren, koor en transept en zijkapellen beschermd bij koninklijk besluit van 30 juli 1942. Eerste kerk mogelijk gesticht door Robrecht de Fries die naar aanleiding van zijn overwinning te Kassel op 22 februari 1071 op de feestdag van Sint-Pieter een groot aantal kerken, gewijd aan Sint-Pieter, liet oprichten.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Gangulfus

Kerkplein zonder nummer (Lievegem)

Tot midden 17de eeuw bevond de kerk zich middenin het kerkhof. Toen werd het gedeelte voor de kerk gesupprimeerd en geïntegreerd bij het dorpsplein. Op het huidige kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers aan weerszij van de kerk, staan zeven statiën van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, geplaatst in 1935 door de familie Van Haelst-De Nevele.

Decanale kerk Sint-Niklaas (Diksmuide)

Sint-Niklaasstraat 14 (Diksmuide)

Beschermd als monument bij K.B. van 20.02.1939. Georiënteerd bedehuis na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd en na de brand ten gevolge van het bombardement van 1940 gerestaureerd tot begin jaren 1950.

Parochiekerk Sint-Denijs

Kerkdreef zonder nummer (Gent)

Neogotische kerk gebouwd door architect M.J. Wolters (confer L. Van Biesbroeck, andere bronnen vermelden architect Jan Ghijsels?) ter vervanging van het in 1845 gesloopte romaanse kerkje uit de 12de eeuw (eerste schriftelijke vermelding van 1111).

Parochiekerk Sint-Barbara

Marktstraat 36 (Maldegem)

De huidige plattegrond van de Sint-Barbarakerk ontvouwt een driebeukige hallenkerk met kruisingstoren, drie gelijke beuken van vier traveeën, transept met uitspringende armen met rechte sluiting, koor van twee traveeën met apsis met vijfzijdige sluiting.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming

Sint-Hubertusplein zonder nummer (Zottegem)

Pseudo-basiliek, gelegen op een hoogte, dicht bij de dorpsgrens (Erwetegem), ten noordwesten van de dorpskom. Omringend, ommuurd kerkhof; trappen aan westzijde.

Neogotisch gemeentehuis

Hundelgemsesteenweg 622, Hundelgemsesteenweg 624 (Merelbeke)

Op de hoek met Kerkstraat gebouwd gemeentehuis met rechts de later geannexeerde oorspronkelijke woning van burgemeester A. Hebbelynck. Gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect H. Geirnaert.

Pastorie Sint-Martinusparochie

Rooseveltlaan 32 (Erpe-Mere)

De pastorie Sint-Martinusparochie is beschermd als monument.

Pastorie met Kapel der Congregatie

Kouterstraat 1, Kouterstraat 2 (Oudenaarde)

Landelijke, 18de-eeuwse pastorie gelegen in een ruime tuin, waarbij zich in de voortuin de Kapel der Congregatie bevindt evenals een solitaire magnolia.

Parochiekerk Heilig Kruis

Boekhoutedorp zonder nummer (Assenede)

Parochiekerk voorheen met omringend kerkhof met ijzeren afsluiting en hekken, nieuwe begraafplaats aangelegd in 1857 in Meuleken, ten westen van de eigenlijke dorpskom.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Bachtekerkstraat zonder nummer (Deinze)

Vermeld als parochiekerk in de oudst bekende lijst van parochies van het bisdom Doornik, in 1330. Gelegen aan de vroegere "Ieperse heerweg", de bedevaartweg naar Ieper, Nieuwpoort en de Noordfranse bedevaartplaatsen.

Herberg De Turk

Botermarkt 3 (Gent)

Huis van vier traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (leien) met zijtrapgevel en voorzien van getrapte dakkapel, daterend uit het derde kwart van de 15de eeuw, gerestaureerd in 1910-1912 naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert.

Gemeentelijke begraafplaats

Katsweg zonder nummer (Maldegem)

Gelegen aan de noordzijde van de Katsweg met toegang in de Katsweg en de Kapelaanstraat. Oudste begraafplaats ingezegend in 1873, uitbreiding in 1903 naar de achterliggende percelen naar ontwerp van Henri Geirnaert, in 1944 (ontwerp van 1939) en 1973 in noordoostelijke richting.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Kerkplein zonder nummer (Horebeke)

De bescherming omvat de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart.

Herenhoeve

Sint-Kornelisplein 1 (Horebeke)

De bescherming omvat het exterieur en interieur van de oude delen van het minderbroederklooster, een voormalige herenhoeve, gelegen ten zuidoosten van de Sint-Korneliskerk.

Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus: toren, koor, transept en zijkapellen

Markt zonder nummer (Assenede)

De bescherming als monument omvat de toren, het koor, de kruisbeuk en de zijkapellen van de parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Bachtekerkstraat zonder nummer (Deinze)

De bescherming omvat de parochiekerk Sint-Petrus en Paulus, in de kern daterend uit de 11de-12de eeuw.

Parochiekerk Sint-Eligius

Eineplein zonder nummer (Oudenaarde)

Georiënteerde, in kern romaanse collegiale kerk in het oosten van Eine met crypte en omringend ovaalvormig onderverdeeld kerkhof, volgens het tracé van de middeleeuwse omgrachting, ten westen, het dorpscentrum.

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden

Sint-Marcellusstraat 13 (Ninove)

Deels omringd door ommuurd kerkhof met ijzeren hek tussen neoclassicistische pijlers met siervazen van arduin. Zandstenen hekpijlers ten noorden. De gotische kerk werd meermaals verbouwd zodat enkel toren, koor en de zuidelijke sacristie van de laatgotische bouw bewaard bleven; oudere oostelijke zijbeukmuren. Restauratie, begin 20ste eeuw.

Parochiekerk Sint-Bavo: oude delen

Baaigemstraat (Gavere)

Van de parochiekerk Sint-Bavo werden in eerste instantie de oude delen, met name de romaanse beuk, toren, noorderkruisbeuk en koor, beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Bavo

Baaigemstraat (Gavere)

Parochiekerk Sint-Bavo is, samen met de omringende historische kerkhofsite en haar cultuurgoederen, beschermd als monument.

Klooster van minderbroeders en school

Sint-Kornelisplein 1 (Horebeke)

Voormalige herenhoeve gelegen ten zuidoosten naast de kerk, in 1786 vermeld als hofstede toebehorend aan griffier Van der Donckt. Sedert 1921 klooster van de zusters franciscanessen van Crombeen en school. Sinds 1994 klooster van Minderbroeders en Vrije Basisschool.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Ursmarus

Hovebroekweg 13A (Kruisem)

De parochiekerk Sint-Ursmarus, teruggaand tot de 12de eeuw, fungeerde als begraafplaats voor de kasteelheren van Nokere. Het interieur van de kerk herbergt een uniek ensemble geschonken door de lokale kasteelheren. Het deels ommuurde en omhaagde voormalig kerkhof omgeeft de kerk.

Parochiekerk Sint-Barbara

Marktstraat 36 (Maldegem)

De bescherming omvat de parochiekerk Sint-Barbara.

Parochiekerk Sint-Hermes

Kaatsspelplein zonder nummer (Ronse)

Eerste vermelding in 831 van een "cella" te Hrodhenake, volgens de legende gesticht door de Heilige Amandus of onder zijn impuls circa 650-660, gewijd aan Heilige Petrus en Heilige Paulus, door de traditie vereenzelvigd met de site van de huidige Sint-Hermeskerk.

Gemeentehuis Maldegem

Marktstraat 7 (Maldegem)

De bescherming omvat het gemeentehuis van Maldegem, ontworpen door de Gentse architect Henri Geirnaert.

Parochiekerk Sint-Martinus

Heilig-Hartplein 1 (Herzele)

Neoclassicistische kerk van 1845, met een sacristie van 1889 ten noorden, laatst genoemde naar ontwerp van architect Henri Geirnaert, ter vervanging van de romaanse kerk verwoest in het vierde kwart van de 16de eeuw, later hersteld en in 1840-44 afgebroken.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Kerkplein zonder nummer (Horebeke)

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart ingeplant midden een ovaalvormig kerkhof afgesloten door eenvoudige lage bakstenen kerkhofmuur. De huidige classicistische kerk dateert van 1789-1790.

Parochiekerk Sint-Margareta

Dorpstraat zn (Temse)

De parochiekerk Sint-Margareta is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Eligius

Eineplein zn (Oudenaarde)

De parochiekerk Sint-Eligius is beschermd als monument.

Gildelokaal van de kruisboogschutters Sint-Jorishof

Botermarkt 2 (Gent)

De bescherming als monument omvat het Sint-Jorishof, het gildelokaal van de kruisboogschutters, en de naastliggende herberg De Turk.

Herberg De Turk: gevels en daken

Botermarkt 3 (Gent)

De gevels en daken van herberg De Turk zijn beschermd als monument.

Pastoriesite met magnolia

Kouterstraat 1, Kouterstraat 2 (Oudenaarde)

De pastoriesite, omvattend de pastorie, de Kapel der Congregatie, de pastorietuin en de magnolia, is beschermd als monument.

Sint-Elooiskapel

Brandegems Ham zonder nummer (Merelbeke)

De Sint-Elooiskapel, ook Sint-Eligiuskapel genaamd, is beschermd als monument.

Gemeentehuis Merelbeke

Hundelgemsesteenweg 622, Hundelgemsesteenweg 624 (Merelbeke)

Het gemeentehuis van Merelbeke is beschermd als monument.

Pastorie van Kerkem en Es Drievuldigheidsboom

Kerkemstraat 10 (Maarkedal)

Voormalige pastorie van Kerkem, met bijbehorende tuin ingeplant tegenover de noordgevel van de Sint-Pieterskerk.

Heilig Hartkerk

Brusselsesteenweg 85A (Wetteren)

Neogotische kerk naar ontwerp van architect Henri Geirnaert (Gent). Goedkeuring tot de bouw van een nieuwe kerk op grond geschonken door de familie Lebegge op 13 januari 1908. Eerstesteenlegging op 10 mei 1909.

Gemeentehuis van Sint-Denijs-Westrem

Gemeenteplein 2 (Gent)

Neotraditioneel gebouw naar ontwerp van bouwmeester H. Geirnaert en daterend van 1895 (gevelsteen). Bak- en natuurstenen complex bestaande uit een twee bouwlagen hoge en drie traveeën brede lijstgevel.

Sint-Antonius van Paduakapel

Neerstraat zonder nummer (Waasmunster)

Sobere neogotische wegkapel opgericht in 1902 op grond geschonken door de heer Frans Van Doorselaer de ten Rijen; bouw van de processiekapel gefinancierd door de parochianen van de wijk Ruiter. Volgens bewaard plan van 1902 naar ontwerp van architect H. Geirnaert (Gent).

Pastorie

Daknam-dorp 30 (Lokeren)

Pastorie, met voortuin afgesloten door laag bakstenen muurtje en zware hekstijlen.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming

Sint-Hubertusplein zonder nummer (Zottegem)

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming, ook parochiekerk Sint-Maria genaamd, is beschermd als monument.

Pastorie

Rooseveltlaan 32 (Erpe-Mere)

De pastorie van de Sint-Martinusparochie werd opgericht in 1763, aangepast en gerestaureerd in 1904. In 1924 werd op het perceel van de pastorie een kapel gebouwd ter ere van de heilige Rochus. Links aan het huis werd in de 19de eeuw een druivenserre met neogotische inslag bijgebouwd.

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Sousbeekstraat 103 (Waasmunster)

Landelijke neogotische kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde op een lichte verhevenheid.

Parochiekerk Sint-Amandus

Oostakkerdorp zonder nummer (Gent)

Naar het oosten georiënteerde kerk ingeplant aan de noordzijde van het dorpsplein, voorheen gelegen binnen ommuurd kerkhof, sinds 1973 omringd door een grasperk. Gebouwd ter vervanging van de oude Sint-Laurentiuskapel (stichtingsjaar onbekend), hersteld en gewijd circa 1350.

Geen afbeelding beschikbaar

Parochiekerk Sint-Lambertus

Poekedorpstraat zonder nummer (Aalter)

Door kerkhof omgeven neoclassicistisch kerkje gebouwd in 1842, inwijding in mei 1844, ter vervanging van een gotisch kerkje met Romaanse toren.

Parochiekerk Sint-Catharina

Dorp 47 (Wachtebeke)

De parochiekerk Sint-Catharina is beschermd als monument.

Parochiekerk Sint-Catharina en omgeving

Dorp 47 (Wachtebeke)

De parochiekerk Sint-Catharina en de onmiddellijke omgeving zijn beschermd als dorpsgezicht.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van La Salette Louise-Marie

La Salettestraat zonder nummer (Maarkedal)

Naar het zuiden georiënteerde plattelandskerk met voornamelijk achterliggend ommuurd kerkhof.

Sint-Lievenskapel

Kauwstraat zonder nummer (Herzele)

De bescherming omvat de neogotische Sint-Livinus- of Sint-Lievenskapel.

Gildelokaal van de Kruisboogschutters Sint-Jorishof

Botermarkt 2 (Gent)

Dit complex, gebouwd tussen 1469 en 1477, was tot de Franse revolutie het Gildelokaal van de Kruisboogschutters. De Gilde opgericht in de 11de eeuw kocht het perceel waar de eerste, houten lakenhal stond en bouwde er haar Gildehuis en een groot schuttershof met oefenterrein, op rechthoekig grondplan, dat reikte tot aan het Belfort.

Parochiekerk Sint-Mauritius

St.-Mauritsplein 11 (Herzele)

De bescherming omvat de parochiekerk Sint-Mauritius.

Parochiekerk Sint-Mauritius

St.-Mauritsplein 11 (Herzele)

Pseudo-basiliek, gelegen op een hoogte met deels bewaard omringend, ommuurd kerkhof. Eerste vermelding in 1147; afhankelijk van de abdij van Saint-Ghislain van circa midden 12de eeuw tot eind 17de eeuw.

Sint-Lievenskapel

Kauwstraat zonder nummer (Herzele)

De bescherming omvat de Sint-Lievenskapel en omgevend perceel.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

O.L.Vrouwplein zonder nummer (Kruibeke)

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw is beschermd als monument.

Burgerhuizen De grote of witte Moor en De zwarte Moor

Hoogpoort 60, Hoogpoort 62 (Gent)

De aangrenzende panden De grote of witte Moor (nummer 60) en De zwarte Moor (deel van nummer 62) hebben elk een gotische trapgevel (vijf treden + topstuk) van zandsteen, met vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (pannen), daterend uit het vierde kwart van de 15de eeuw en gerestaureerd circa 1900.

Pastorie

Forelstraat 60 (Gent)

Neogotische pastorie opgetrokken naar totaalontwerp van architect Geirnaert in een sobere vormgeving eigen aan de late 19de - begin 20ste eeuw als centrum van de nieuwe stadswijk Heirnis.

Parochiekerk Sint-Catharina

Dorp 47 (Wachtebeke)

Naar het oosten georiënteerde kerk achter lage bakstenen omheiningsmuur onderbroken door vierkante natuurstenen pijlertjes met afgeknotte versierde toppen, van 1908 naar ontwerp van architect Henri Valcke.

Sint-Lievenskapel

Kauwstraat zonder nummer (Herzele)

De neogotische Sint-Livinus- of Sint-Lievenskapel ligt op een kleine helling buiten de dorpskern. De kapel werd ontworpen door Henri Geirnaert uit Gent in 1907.

Parochiekerk Sint-Denijs

Kerkdreef zonder nummer (Gent)

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Sint-Denijs.

Gemeentehuis van Maldegem

Marktstraat 7 (Maldegem)

Huidig gemeentehuis gebouwd in 1909 naar plannen van de Gentse architect Henri Geirnaert van 1907.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte

Overslag 39 (Wachtebeke)

Naar het oosten georiënteerde kerk met omgevend kerkhof. Noordelijk deel van de omringende bakstenen kerkhofmuur voorzien van zeven kapellen met beeldengroep in nis gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, volgens herinneringssteen opgebouwd in 1927. Mariagrot achter de kerk van 1925.

Sint-Jozefkapel

St.-Jozefstraat zonder nummer (Temse)

Voormalige parochiekerk, gelegen aan de Durmeboorden en omringd door het gedesafecteerde kerkhof, thans ingericht tot ommegang.

Parochiekerk Sint-Hermes en crypte

Kaatsspelplein zonder nummer (Ronse)

De bescherming als monument omvat de voormalige kapittelkerk Sint-Hermes, parochiekerk sinds 1803, en de crypte.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Daknam-dorp 16 (Lokeren)

De bescherming als monument omvat de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Daknam.

Parochiekerk Sint-Job

Kemzekestraat 2, Sint-Niklaas (Oost-Vlaanderen)

De eerste kapel werd in 1414 gebouwd als boetedoening door de moordenaar van een zekere Jacob van der Moere. In 1577 tijdens de beeldenstorm verwoest en later ietwat hersteld door de kapelaan, bouwde priester Jan Pauwels in 1623 een nieuwe kapel.

Parochiekerk Sint-Margareta

Dorpstraat zonder nummer, Temse (Oost-Vlaanderen)

Stemmig kruiskerkje, op een verhevenheid in het dorp gebouwd en omringd door het kerkhof; laatstgenoemde is aan de straatkant met een bakstenen muur afgesloten en aan de noordkant met een haag; arduinen hekstijlen met siervaasbekroning uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Parochiekerk Sint-Pieters

St.-Jozefstraat zonder nummer, Temse (Oost-Vlaanderen)

Neogotische bakstenen kerk, volgens gedenksteen in 1906 gebouwd naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert (Gent).

Sint-Jozefkapel

St.-Jozefstraat zonder nummer, Temse (Oost-Vlaanderen)

Voormalige parochiekerk, gelegen aan de Durmeboorden en omringd door het gedesafecteerde kerkhof, thans ingericht tot ommegang.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

O.L.Vrouwplein zonder nummer, Kruibeke (Oost-Vlaanderen)

Gotische kruisbasiliek, ingeplant te midden van het begraasd en beboomd, en deels gekasseid dorpslein. De oudste delen van de kerk klimmen vermoedelijk op tot begin 15de eeuw.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Daknam-dorp 16, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Nog deels romaanse kruiskerk, op een lichte verhevenheid in het dorp en omringd door het kerkhof met laag, gemetseld en gewit muurtje.

Pastorie

Daknam-dorp 30, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Pastorie, met voortuin afgesloten door laag bakstenen muurtje en zware hekstijlen.

Parochiekerk Sint-Antonius van Padua

Forelstraat zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Voor de in 1896 nieuw opgerichte St.-Antonius van Paduaparochie werd in 1898 begonnen met de bouw van de gelijknamige kerk naar ontwerp van architect H. Geirnaert.

Pastorie Sint-Antonius van Paduaparochie

Forelstraat 60, Gent (Oost-Vlaanderen)

Neogotische pastorie opgetrokken naar totaalontwerp van architect Geirnaert in een sobere vormgeving eigen aan de late 19de - begin 20ste eeuw als centrum van de nieuwe stadswijk Heirnis.

Parochiekerk Sint-Vincentius à Paulo

Maïsstraat zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Neogotische bakstenen kerk, bouwaanvraag van 1914 naar ontwerp van architect H. Geirnaert. Basilicale kerk met westertoren. Driebeukig schip van vijf traveeën, transept van één travee en koor met twee zijkoortjes in het verlengde van de zijbeuken en vijfzijdige absis.

Gildelokaal van de kruisboogschutters Sint-Jorishof

Botermarkt 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

Dit complex, gebouwd tussen 1469 en 1477, was tot de Franse revolutie het Gildelokaal van de Kruisboogschutters. De Gilde opgericht in de 11de eeuw kocht het perceel waar de eerste, houten lakenhal stond en bouwde er haar Gildehuis en een groot schuttershof met oefenterrein, op rechthoekig grondplan, dat reikte tot aan het Belfort.

Herberg De Turk

Botermarkt 3, Gent (Oost-Vlaanderen)

Huis van vier traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (leien) met zijtrapgevel en voorzien van getrapte dakkapel, daterend uit het derde kwart van de 15de eeuw, gerestaureerd in 1910-1912 naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert.

Burgerhuizen De grote of witte Moor en De zwarte Moor

Hoogpoort 60-62, Gent (Oost-Vlaanderen)

De aangrenzende panden De grote of witte Moor (nummer 60) en De zwarte Moor (deel van nummer 62) hebben elk een gotische trapgevel (vijf treden + topstuk) van zandsteen, met vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (pannen), daterend uit het vierde kwart van de 15de eeuw en gerestaureerd circa 1900.

Parochiekerk Sint-Amandus

Oostakkerdorp zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Naar het oosten georiënteerde kerk ingeplant aan de noordzijde van het dorpsplein, voorheen gelegen binnen ommuurd kerkhof, sinds 1973 omringd door een grasperk. Gebouwd ter vervanging van de oude Sint-Laurentiuskapel (stichtingsjaar onbekend), hersteld en gewijd circa 1350.

Gemeentehuis van Sint-Denijs-Westrem

Gemeenteplein 2, Gent (Oost-Vlaanderen)

Neotraditioneel gebouw naar ontwerp van bouwmeester H. Geirnaert en daterend van 1895 (gevelsteen). Bak- en natuurstenen complex bestaande uit een twee bouwlagen hoge en drie traveeën brede lijstgevel.

Parochiekerk Sint-Denijs

Kerkdreef zonder nummer, Gent (Oost-Vlaanderen)

Neogotische kerk gebouwd door architect M.J. Wolters (confer L. Van Biesbroeck, andere bronnen vermelden architect Jan Ghijsels?) ter vervanging van het in 1845 gesloopte romaanse kerkje uit de 12de eeuw (eerste schriftelijke vermelding van 1111).

Parochiekerk Sint-Eligius

Eineplein zonder nummer, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Georiënteerde, in kern romaanse collegiale kerk in het oosten van Eine met crypte en omringend ovaalvormig onderverdeeld kerkhof, volgens het tracé van de middeleeuwse omgrachting, ten westen, het dorpscentrum.

Pastorie Sint-Martinusparochie met Kapel der Congregatie

Kouterstraat 1, 2, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)

Landelijke, 18de-eeuwse pastorie gelegen in een ruime tuin, waarbij zich in de voortuin de Kapel der Congregatie bevindt evenals een solitaire magnolia.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van La Salette Louise-Marie

La Salettestraat zonder nummer, Maarkedal (Oost-Vlaanderen)

Naar het zuiden georiënteerde plattelandskerk met voornamelijk achterliggend ommuurd kerkhof.

Instituut Sint-Leonardus

Louise-Mariestraat 19, Maarkedal (Oost-Vlaanderen)

Aanvankelijk zogenaamd "Instituut Sint-Leonardus". Instelling opgericht als sanatorium voor verpleging van rustbehoevende dames, bediend door de zusters van Barmhartigheid van Ronse, heden rust- en verzorgingstehuis Sint-Leonard. Gebouwd naar ontwerp van architect H. Geirnaert (Gent) met uitzicht op de fraaie landschappelijke omgeving. Bouw aangevat in mei 1900 en twee jaar later voltooid.

Gemeentehuis Etikhove met onderwijzerswoning

Nederholbeekstraat 1, Maarkedal (Oost-Vlaanderen)

Voormalig gemeentehuis met onderwijzerswoning. Ontwerpplannen van 1901 door architect H. Geirnaert (Gent) van het gemeentehuis met geïncorporeerde onderwijzerswoning en aansluitende, intussen verdwenen jongensschool.

Pastorie van Kerkem en Es Drievuldigheidsboom

Kerkemstraat 10, Maarkedal (Oost-Vlaanderen)

Voormalige pastorie van Kerkem, met bijbehorende tuin ingeplant tegenover de noordgevel van de Sint-Pieterskerk.

Parochiekerk Sint-Hermes

Kaatsspelplein zonder nummer, Ronse (Oost-Vlaanderen)

Eerste vermelding in 831 van een "cella" te Hrodhenake, volgens de legende gesticht door de Heilige Amandus of onder zijn impuls circa 650-660, gewijd aan Heilige Petrus en Heilige Paulus, door de traditie vereenzelvigd met de site van de huidige Sint-Hermeskerk.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Wittentak

Kapellestraat zonder nummer, Ronse (Oost-Vlaanderen)

Gelegen aan de rand van een bospark met Seqouiadreef in de Zandstraat op grond geschonken door de familie Cambier. De oorspronkelijke veelhoekige kapel, opgericht in 1637-39 na de pestepidemie van 1635-36, bevond zich iets meer zuidwaarts, op de hoek met de Molekensstraat. Nieuwe bedevaartkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Heilig Rochus gebouwd onder impuls van de familie Cambier. Neogotische kapel naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert en onder leiding van aannemer J. Hantson in 1891, zie jaarsteen in koor.

Parochiekerk Sint-Niklaas

Featherstonplein zonder nummer, Mesen (West-Vlaanderen)

Georiënteerd bedehuis met markante toren als herkenningspunt in de heuvelachtige omgeving.

Parochiekerk Sint-Gangulfus

Kerkplein zonder nummer, Lievegem (Oost-Vlaanderen)

Tot midden 17de eeuw bevond de kerk zich middenin het kerkhof. Toen werd het gedeelte voor de kerk gesupprimeerd en geïntegreerd bij het dorpsplein. Op het huidige kerkhof, afgesloten door ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers aan weerszij van de kerk, staan zeven statiën van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, geplaatst in 1935 door de familie Van Haelst-De Nevele.

Parochiekerk Sint-Catharina

Dorp 47, Wachtebeke (Oost-Vlaanderen)

Naar het oosten georiënteerde kerk achter lage bakstenen omheiningsmuur onderbroken door vierkante natuurstenen pijlertjes met afgeknotte versierde toppen, van 1908 naar ontwerp van architect Henri Valcke.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte

Overslag 39, Wachtebeke (Oost-Vlaanderen)

Naar het oosten georiënteerde kerk met omgevend kerkhof. Noordelijk deel van de omringende bakstenen kerkhofmuur voorzien van zeven kapellen met beeldengroep in nis gewijd aan de Zeven Weeën van Onze-Lieve-Vrouw, volgens herinneringssteen opgebouwd in 1927. Mariagrot achter de kerk van 1925.

Parochiekerk Sint-Lambertus

Poekedorpstraat zonder nummer, Aalter (Oost-Vlaanderen)

Door kerkhof omgeven neoclassicistisch kerkje gebouwd in 1842, inwijding in mei 1844, ter vervanging van een gotisch kerkje met Romaanse toren.

Parochiekerk Sint-Bavo

Baaigemstraat zonder nummer, Gavere (Oost-Vlaanderen)

De Sint-Bavokerk is als vroegmiddeleeuwse stichting van de Gentse Sint-Baafsabij één van de oudste kerksites van de streek. De parochiekerk met nog omringend kerkhof is een zeldzaam voorbeeld van een dubbele kerk met respect voor de authentieke oude delen en een volwaardige neogotische uitbreiding.

Sint-Elooiskapel

Brandegems Ham zonder nummer, Merelbeke (Oost-Vlaanderen)

Merkwaardige gotische bedevaartkapel die zou opklimmen tot de 13de-14de eeuw. Licht aangepast in de 16de eeuw. Rechthoekig gebouw van vier traveeën lang, opgetrokken uit baksteen en Ledesteen en afgedekt met een leien zadeldak.

Gemeentehuis Merelbeke

Hundelgemsesteenweg 622-624, Merelbeke (Oost-Vlaanderen)

Op de hoek met Kerkstraat gebouwd gemeentehuis met rechts de later geannexeerde oorspronkelijke woning van burgemeester A. Hebbelynck. Gebouwd in 1906 naar ontwerp van architect H. Geirnaert.

Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Bachtekerkstraat zonder nummer, Deinze (Oost-Vlaanderen)

Vermeld als parochiekerk in de oudst bekende lijst van parochies van het bisdom Doornik, in 1330. Gelegen aan de vroegere "Ieperse heerweg", de bedevaartweg naar Ieper, Nieuwpoort en de Noordfranse bedevaartplaatsen.

Parochiekerk Sint-Michiel, Cornelius en Ghislenus

Gildestraat 12, Zulte (Oost-Vlaanderen)

Hallenkerk met kruisingstoren op vierkante basis van Doornikse steen en westgevel van Doornikse kalksteen uit de 13de of 14de eeuw, na vernielingen wederopbouw in de eerste helft van de 17de eeuw, binnen deels ommuurd kerkhof.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Kerkplein zonder nummer, Horebeke (Oost-Vlaanderen)

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart ingeplant midden een ovaalvormig kerkhof afgesloten door eenvoudige lage bakstenen kerkhofmuur. De huidige classicistische kerk dateert van 1789-1790.

Pastorie Sint-Antoniusparochie Balgerhoeke

Pastoor Bontestraat 6, Eeklo (Oost-Vlaanderen)

Gebouwd naar ontwerp van architect Geirnaert van 1913 op grond geschonken door D. Standaert die ook de grond schonk waarop de parochiekerk gebouwd werd.

Gemeentelijke begraafplaats

Katsweg zonder nummer, Maldegem (Oost-Vlaanderen)

Gelegen aan de noordzijde van de Katsweg met toegang in de Katsweg en de Kapelaanstraat. Oudste begraafplaats ingezegend in 1873, uitbreiding in 1903 naar de achterliggende percelen naar ontwerp van Henri Geirnaert, in 1944 (ontwerp van 1939) en 1973 in noordoostelijke richting.

Parochiekerk Sint-Barbara

Marktstraat 36, Maldegem (Oost-Vlaanderen)

De huidige plattegrond van de Sint-Barbarakerk ontvouwt een driebeukige hallenkerk met kruisingstoren, drie gelijke beuken van vier traveeën, transept met uitspringende armen met rechte sluiting, koor van twee traveeën met apsis met vijfzijdige sluiting.

Gemeentehuis Maldegem

Marktstraat 7, Maldegem (Oost-Vlaanderen)

Huidig gemeentehuis gebouwd in 1909 naar plannen van de Gentse architect Henri Geirnaert van 1907.

Herenhoeve

Sint-Kornelisplein 1, Horebeke (Oost-Vlaanderen)

Voormalige herenhoeve gelegen ten zuidoosten naast de kerk, in 1786 vermeld als hofstede toebehorend aan griffier Van der Donckt. Sedert 1921 klooster van de zusters franciscanessen van Crombeen en school. Sinds 1994 klooster van Minderbroeders en Vrije Basisschool.

Parochiekerk Sint-Ursmarus

Hovebroekweg 13A, Kruisem (Oost-Vlaanderen)

De parochiekerk Sint-Ursmarus, teruggaand tot de 12de eeuw, fungeerde als begraafplaats voor de kasteelheren van Nokere. Het interieur van de kerk herbergt een uniek ensemble geschonken door de lokale kasteelheren. Het deels ommuurde en omhaagde voormalig kerkhof omgeeft de kerk.

Parochiekerk Sint-Valentinus met omringend kerkhof

Dorp 7, Ravels (Antwerpen)

Laatgotische kruisbasiliek uit de 16de en de 17de eeuw, in 1906-1909 in neogotische stijl uitgebreid naar ontwerp van H. Geirnaert, omringend kerkhof.

Geen afbeelding beschikbaar

Pastorie Sint-Valentinusparochie met tuin

Pastorijstraat 24, Ravels (Antwerpen)

Vrijstaand dubbelhuis onder schilddak voorzien van twee dakkapellen onder afgewolfd zadeldak en dakruiter met klokje.

Parochiekerk Sint-Pieter en Sint-Martinus

Markt zonder nummer, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Toren, koor en transept en zijkapellen beschermd bij koninklijk besluit van 30 juli 1942. Eerste kerk mogelijk gesticht door Robrecht de Fries die naar aanleiding van zijn overwinning te Kassel op 22 februari 1071 op de feestdag van Sint-Pieter een groot aantal kerken, gewijd aan Sint-Pieter, liet oprichten.

Parochiekerk Heilig Kruis

Boekhoutedorp zonder nummer, Assenede (Oost-Vlaanderen)

Parochiekerk voorheen met omringend kerkhof met ijzeren afsluiting en hekken, nieuwe begraafplaats aangelegd in 1857 in Meuleken, ten westen van de eigenlijke dorpskom.

Decanale kerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasstraat 14, Diksmuide (West-Vlaanderen)

Beschermd als monument bij K.B. van 20.02.1939. Georiënteerd bedehuis na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd en na de brand ten gevolge van het bombardement van 1940 gerestaureerd tot begin jaren 1950.

Pastorie Sint-Martinusparochie met Sint-Rochuskapel

Rooseveltlaan 32, Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen)

De pastorie van de Sint-Martinusparochie werd opgericht in 1763, aangepast en gerestaureerd in 1904. In 1924 werd op het perceel van de pastorie een kapel gebouwd ter ere van de heilige Rochus. Links aan het huis werd in de 19de eeuw een druivenserre met neogotische inslag bijgebouwd.

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering

Ottergemdorp zonder nummer, Erpe-Mere (Oost-Vlaanderen)

Vermelding van een altaar onder patronaat van de abdij van Geraardsbergen in 1108. Georiënteerd naar het noordoosten. Omringend kerkhof met bakstenen muur gemarkeerd door ezelsrug. Van de oorspronkelijke laat-romaanse parochiekerk bleef enkel het koor uit de tweede helft van de 13de eeuw bewaard.

Parochiekerk Heilig Hart

Heiendestraat zonder nummer, Lokeren (Oost-Vlaanderen)

Neogotische kerk, een ensemble vormend met de erachter gelegen school en de ervoor staande pastorie. Errond, beboomd plantsoen.

Heilig Hartkerk

Brusselsesteenweg 85A, Wetteren (Oost-Vlaanderen)

Neogotische kerk naar ontwerp van architect Henri Geirnaert (Gent). Goedkeuring tot de bouw van een nieuwe kerk op grond geschonken door de familie Lebegge op 13 januari 1908. Eerstesteenlegging op 10 mei 1909.

Sint-Antonius van Paduakapel

Neerstraat zonder nummer, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

Sobere neogotische wegkapel opgericht in 1902 op grond geschonken door de heer Frans Van Doorselaer de ten Rijen; bouw van de processiekapel gefinancierd door de parochianen van de wijk Ruiter. Volgens bewaard plan van 1902 naar ontwerp van architect H. Geirnaert (Gent).

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Sousbeekstraat 103, Waasmunster (Oost-Vlaanderen)

Landelijke neogotische kerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde op een lichte verhevenheid.

Parochiekerk Sint-Mauritius

St.-Mauritsplein 11, Herzele (Oost-Vlaanderen)

Pseudo-basiliek, gelegen op een hoogte met deels bewaard omringend, ommuurd kerkhof. Eerste vermelding in 1147; afhankelijk van de abdij van Saint-Ghislain van circa midden 12de eeuw tot eind 17de eeuw.

Sint-Lievenskapel

Kauwstraat zonder nummer, Herzele (Oost-Vlaanderen)

De neogotische Sint-Livinus- of Sint-Lievenskapel ligt op een kleine helling buiten de dorpskern. De kapel werd ontworpen door Henri Geirnaert uit Gent in 1907.

Parochiekerk Sint-Martinus

Heilig-Hartplein 1, Herzele (Oost-Vlaanderen)

Neoclassicistische kerk van 1845, met een sacristie van 1889 ten noorden, laatst genoemde naar ontwerp van architect Henri Geirnaert, ter vervanging van de romaanse kerk verwoest in het vierde kwart van de 16de eeuw, later hersteld en in 1840-44 afgebroken.

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden

Sint-Marcellusstraat 13, Ninove (Oost-Vlaanderen)

Deels omringd door ommuurd kerkhof met ijzeren hek tussen neoclassicistische pijlers met siervazen van arduin. Zandstenen hekpijlers ten noorden. De gotische kerk werd meermaals verbouwd zodat enkel toren, koor en de zuidelijke sacristie van de laatgotische bouw bewaard bleven; oudere oostelijke zijbeukmuren. Restauratie, begin 20ste eeuw.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming

Sint-Hubertusplein zonder nummer, Zottegem (Oost-Vlaanderen)

Pseudo-basiliek, gelegen op een hoogte, dicht bij de dorpsgrens (Erwetegem), ten noordwesten van de dorpskom. Omringend, ommuurd kerkhof; trappen aan westzijde.