Tonen in Google Earth

De Inventaris van het Onroerend Erfgoed

Mariën, Charles

Details

Beschrijving

  • VERHAEGEN C. s.d.: 1920-1940 Serristenvilla's in de Druivenstreek. Revalorisatie van serristenvilla’s en serren te Hoeilaart, onuitgegeven eindejaarsthesis, Sint-Lukas Brussel, 29-44.

Ontwerper van

Geen afbeelding beschikbaar

Serristenvilla Muyldermans

Edmond Vandervaerenstraat 42 (Hoeilaart)

Deze bescherming betreft de serristenvilla Muyldermans, met omliggende tuin met omheining, garage en serre.

Villa Charlier

Mollenberg 10 (Overijse)

Villa Charliers, in 1924 gebouwd door architect Mariën. Deze zuidoost georiënteerde driegevelvilla met vrijwel vierkante plattegrond is opgetrokken in baksteen, met beperkt gebruik van natuursteen voor de lage breukstenen plint met opgelegde voegen.

Serristenwoning Charlier

Mollenberg 10 (Overijse)

Villa Charlier te Overijse, een serristenwoning gebouwd door architect Charles Mariën in 1924, is beschermd als monument met inbegrip van het bijgebouw.

Tenboslaan

Tenboslaan (Hoeilaart)

Gelegen in het zuidoostelijke deel van de gemeente in de gelijknamige wijk Ten Bos; tot het einde van de 19de eeuw ging het om een schaars bebouwde straat in een landelijke omgeving; op de topografische kaart van 1924 zijn er al een aantal concentraties van serres waarneembaar.

Serristenwoning Charliers

Mollenberg 10, Overijse (Vlaams-Brabant)

Driegevelvilla met vrijwel vierkante plattegrond, opgetrokken in baksteen met beperkt gebruik van natuursteen, in 1924 gebouwd door architect Mariën.

Serristenwoning

Brusselsesteenweg 76, Hoeilaart (Vlaams-Brabant)

Eenvoudige serristenwoning van 1900, met decoratieve druivenmotieven en omringende tuin, uit de eerste bloeiperiode van de druiventeelt. Het ontwerp van de woning wordt toegeschreven aan Charles Mariën.

Serristenvilla Muyldermans

Edmond Vandervaerenstraat 42, Hoeilaart (Vlaams-Brabant)

Serristenvilla gebouwd in 1926 naar ontwerp van Charles Mariën. Deze villa met sterke plastische uitwerking, vooral in de representatieve zuid- en oostgevel, is gelegen op een hoogte waardoor hij het uitzicht van Hoeilaart domineert. Buiten de villa bleven van het oorspronkelijke serristenbedrijf ook nog een garage, een serre en een lange stenen balusterafsluiting geritmeerd door pijlertjes met bolbekroning aan de straat bewaard.

Serristenvilla

J. B. Michielsstraat 10, Hoeilaart (Vlaams-Brabant)

Boven het straatniveau gelegen serristenvilla uit het interbellum, naar een ontwerp van Charles Mariën, omgeven door een tuin met ijzeren hek aan de straat.

Cottagevilla

Raymond Lauwersstraat 47, Hoeilaart (Vlaams-Brabant)

Cottagevilla, kadastraal geregistreerd in 1916 in opdracht van Hendrik Debecker-Denayer, bediende, en hetzelfde jaar in gebruik genomen. Het ontwerp wordt toegeschreven aan Charles Mariën.

Serristenvilla

Victor Marchandstraat 1, Hoeilaart (Vlaams-Brabant)

Voorbeeld van een serristenwoning met een omhaagde voortuin en een ruime tuin met vijver ten westen, gekoppeld aan de eerste bloeiperiode van de druiventeelt doch aanzienlijk uitgebreid in de tweede bloeiperiode, tijdens het interbellum.

Serristenvilla

Georges Huynenstraat 42, Hoeilaart (Vlaams-Brabant)

Serristenvilla uit het interbellum, volgens C. Verhaegen naar een ontwerp van Charles Mariën, met een omringende, omhaagde tuin, gelegen op de hoek met de IJzerstraat.

Serristenvilla

Groenendaalsesteenweg 36, Hoeilaart (Vlaams-Brabant)

Intact bewaarde serristenvilla uit het interbellum naar een ontwerp van Charles Mariën. Omringende tuin. Deze villa uit de tweede bloeiperiode van de druiventeelt werd kadastraal geregistreerd in 1927 in opdracht van Victor Laureys-Gillijns.