Beeldhouwer Fernand (Ferdinand) Gysen (Antwerpen, 1879 – Ukkel, 1943) studeerde aan de Brusselse Academie (1902-1903). In 1903 won hij de Prijs van Rome voor beeldhouwkunst. Hij stelde tijdens zijn carrière tentoon op prestigieuze exposities en in musea in onder meer Brussel, Antwerpen en München. Gysen had een voorkeur voor onder andere figuren, borstbeelden, portretten en composities. Een voorbeeld hiervan is het beeld 'De Studie', dat hij ontwierp voor het Eeuwfeestpaleis in Brussel (Laken). Hij ontwierp verschillende oorlogsgedenktekens, waaronder dat van Poperinge, Merchtem en het ‘Monument voor de gesneuvelde soldaten van 1914-1918’ op de begraafplaats van Jette. In de jaren 1930 en 1940 werkte hij in Ukkel.
Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002438, Oorlogsmonumenten (DECOODT H. 2009).
DILLEN J. 1994: Beeldhouwwerk en versieringkunst in Laken, Interludium: Ferdinand Gysen, Laca Tijdingen 5.4, 25-27.
Kerkstraat (Tervuren) Heilig Hartbeeld van 1932, van beeldhouwer F. Gysen, voetstuk naar ontwerp van Lucien Van huffel, ingeplant op een betegeld perk met buxushaag en afgescheiden door een ijzeren hek.
Grote Markt (Poperinge) Het standbeeld ter herinnering aan de militaire en burgerlijke doden van Poperinge uit de Eerste Wereldoorlog staat op de Grote Markt van Poperinge, naast huisnummer 8. Aan de zijgevel van dit huis hangen vier gedenkplaten die bij het standbeeld horen. Het standbeeld is het werk van beeldhouwer F. Gysen en wederopbouwarchitect J. Coomans en werd onthuld in 1926.
Krekelendries (Merchtem) Oorlogsmonument van 1919-1920 naar ontwerp van beeldhouwer Ferdinand Gysen, het monument brengt hulde aan de militaire en burgerlijke oorlogsslachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.