Persoon

Van Peteghem, Lambert-Benoit

ID
8015
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8015

Beschrijving

Lambert-Benoit van Peteghem was de tweede zoon-orgelmaker van Pieter. Wellicht omdat zijn oudere broer Egidius-Franciscus als orgelmaker ook nog nevenactiviteiten beoefende als koopman (mercerie), was het Lambert-Benoit die in 1776 het ouderlijk atelier overnam. Hij bleef ook wonen in het (heden nog bestaande) ouderlijk herenhuis in de Drabstraat 37-39.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Uitvoerder van

Orgel kapel Zusters van de Heilige Vincentius

Kerkstraat 84-86 (Anzegem)
Het orgel werd in oorsprong, in 1790, gebouwd voor de parochiekerk van Anzegem, door Lambert-Benoit van Peteghem. Rond 1847 werd het naar de kapel van het klooster overgebracht.


Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Hendrik Geeraertplein 6 (Nieuwpoort)
Het orgel ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1927 werd een nieuw orgel geleverd door J. Anneessens; dit ging verloren in de brand van 1940. Het huidig orgel is van Jos. Loncke en Zonen uit 1966.


Orgel kerk Sint-Amandus

Meulebeke (Meulebeke)
In 1637 werd, na de heropbouw van de vernielde kerk, een nieuw orgel gebouwd (mogelijks door G. Medaert uit Roeselare). Wellicht werd het opnieuw vernield toen Franse troepen in 1645 de kerk in brand staken. In 1669 leverde J. Medaert (Meulebeke) een nieuw orgel. In 1722 zou er opnieuw een activiteit te signaleren zijn aangaande het orgel, maar nadere gegevens ontbreken. Tot 1896 was een instrument aanwezig dat gebouwd was door de Gentse orgelmakers Van Peteghem in 1783. Er werden in 1866 nog herstellingswerken aan verricht door Ph.-J. Forrest (Geluveld). Het is niet bekend wat er met dit instrument geschiedde bij de herbouw van de kerk in 1893-96. Orgelbouwer P. Schyven (Elsene) leverde een totaal nieuw orgel in 1900. Het instrument werd ingrijpend omgebouwd in 1964 door G. Delmotte (Doornik). Een herstelling vond plaats in 1985 door P.A.J. Andriessen (Menen).


Orgel kerk Sint-Audomarus

Alveringem (Alveringem)
Bouwers van het oorspronkelijk orgel zijn Pieter van Peteghem en zoon Lambert-Benoît (Gent); het bouwjaar is te situeren tussen 1769 en 1786. Verbouwingswerken vonden plaats in 1897, door Frederik Loncke, die toen in Alveringem woonde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het pijpwerk gedemonteerd door de orgelbouwers Frans Vos (Zichem) en Emile Mezière (Herstal); het werd geborgen in Frankrijk en na de oorlog teruggebracht. In 1922 vraagt de pastoor aan orgelbouwer E.Kerkhoff (Brussel) of hij het gedemonteerde pijpwerk wil terugplaatsen. Het is niet bekend of Kerkhoff dit werk effectief uitgevoerd heeft. Totale ombouw van het instrument 1957-58, door Jos. Loncke en Zonen (Esen). Laatste revisie door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren) in 1989.


Orgel kerk Sint-Barnabas

Noordschoteplein 12A (Lo-Reninge)
Het oorspronkelijke orgel ging verloren in de Tweede Wereldoorlog. Het huidig orgel is van Jos. en Pieter Loncke uit 1925.


Orgel kerk Sint-Laurentius

Klerken (Houthulst)
In 1792-93 was een nieuw orgel geleverd door L.-B. van Peteghem (Gent); het werd in 1855 gereviseerd door diens kleinzoon Pierre van Peteghem (Gent). In 1873 geschiedden herstellingen, wellicht door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade). Dit orgel werd vernield tijdens WO I. In 1929 werd een nieuw orgel gebouwd door Jos. en Pieter Loncke (Esen); het werd in 1966 door Jos Loncke en Zonen (Esen) gerenoveerd en uitgebreid.


Orgel kerk Sint-Martinus

Vladslostraat (Diksmuide)
Het huidige orgel is van 1928 en werd gebouwd door Jos en Pieter Loncke.


Orgel kerk Sint-Martinus

Ardooie (Ardooie)
In 1934 werd een nieuw orgel geplaatst, door J. Anneessens. Het werd andermaal vernield, in mei 1940. Het huidige orgel is van P. Anneessens (Menen), bouwjaar 1953. Dezelfde voerde een algehele revisie uit in 1975.


Orgel kerk Sint-Martinus (Haringe)

Haringeplein (Poperinge)
Orgel door Pieter van Peteghem uit 1778-1779. Dit befaamde orgel is heden het grootste en meest intact bewaarde Van Peteghem-instrument.


Orgel kerk Sint-Niklaas & Sint-Katharina

Schoorbakkestraat (Diksmuide)
In de heropgebouwde kerk werd in 1928 een nieuw orgel geplaatst, door V. Van de Loo uit Rotselaar. In 1934 werd een elektro-ventilator toegevoegd door J. Anneessens. In 1955 werd een nieuw orgel gebouwd door Jos. Loncke en zonen; een aantal elementen van het vorige orgel werd gerecupereerd.


Orgel parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Deken Zegerplein (Kortrijk)
Reeds in 1406 was de kapittelkerk in het bezit van een orgel: dit is één van de vroegste vermeldingen van een orgel in Vlaanderen. Daarna volgde nog een gevariëerde geschiedenis. In 1771 werd een nieuw orgel gebouwd door Pieter van Peteghem, met beeldhouwwerk aan de orgelkasten door Nicolaas Lecreux uit Doornik, n.o.v. Marc Lefebvre. In 1891-1892 wordt een totaal nieuw instrument in de oude kasten gebouwd door P. Schyven (Brussel-Elsene). Rond 1997 begon men aan een reconstructie van het Van Peteghem-orgel in de oude kast.


Orgel parochiekerk Sint-Jan-Baptist

Beveren (Waregem)
Het huidige orgel werd gebouwd door Loncke Orgelbouw bvba (Zarren) in 1972.


Orgels parochiekerk Sint-Salvator

Harelbeke (Harelbeke)
Het huidig instrument werd gebouwd door Th. Delmotte & Fils in 1908. Van het oude orgel werden herbruikt: het prospect, de windlade van het hoofdwerk, 8 registers. In WO II werd het orgel zwaar beschadigd; het werd gedemonteerd en opgeslagen. Een algehele reconstructie (en transformatie) geschiedde in 1948, door Jos. & P. Loncke.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Grote Baan 213 (Aalst)
Neoclassicistisch getinte kerk georiënteerd naar het zuidoosten, gebouwd in 1859-61 naar ontwerp van de Gentse architect E. de Perre-Montigny. De plattegrond ontplooit een ingebouwde westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën, een koor met een rechte travee en driezijdige sluiting tussen twee lage sacristieën.


Parochiekerk Sint-Martinus

St.-Martensstraat 6 (Brakel)
Dorpskerk met georiënteerd koor afwijkend naar het noorden. Laatromaanse toren als oudste deel van de huidige kerk gewoonlijk gedateerd in de 13de eeuw. Gegevens over welomschreven bouwwerken zijn pas vanaf de 16de eeuw voorhanden. Wellicht onderging de kerk in de gotische periode herhaaldelijk wijzigingen. Niettegenstaande het schip veel jonger is dan de massieve westtoren sluiten hun massa's op zeer aanvaardbare wijze bij elkaar aan.


Parochiekerk Sint-Sebastiaan

St.-Sebastiaansplein (Brakel)
Georiënteerde dorpskerk met omringend kerkhof ingeplant achter de noordoostelijke pleinhoek. Plannen om de bestaande kerk te vergroten leidden uiteindelijk in 1792-1794 tot de bouw van een nieuwe kerk echter met behoud van de westtoren van de voorgaande kerk. Van de laatgotische westtoren, is geen bouwhistoriek bekend; op stilistische gronden gewoonlijk begin 16de eeuw gedateerd.


Parochiekerk Sint-Ursmarus

St.-Ursmarsstraat (Brakel)
Georiënteerde dorpskerk ingeplant aan de zuidelijke straatzijde met omringend ommuurd kerkhof. Hoofdtoegang kerkhof tussen vierkante overhoekse hekpijlers. Huidige kerk wellicht voorafgegaan door een romaans of vroeggotisch eenbeukig kerkje, later vergroot tot eenbeukige kruiskerk. Van de voorgaande kerk bleef de 16de-eeuwse gotische westtoren behouden. Huidig classicistisch schip met koor en sacristie gebouwd in 1780-1783.


Parochiekerk Sint-Ursmarus

Nokeredorpstraat 13A (Kruisem)
De parochiekerk Sint-Ursmarus, teruggaand tot de 12de eeuw, fungeerde als begraafplaats voor de kasteelheren van Nokere. Het interieur van de kerk herbergt een uniek ensemble geschonken door de lokale kasteelheren. Het deels ommuurde en omhaagde voormalig kerkhof omgeeft de kerk.

Betrokken bij

Orgel kerk Sint-Brixius

St.-Brixiusplein (Wielsbeke)
In 1947 werd een nieuw orgel gemaakt Jos. Loncke (Esen), met recuperatie van een hoeveelheid pijpwerk uit het vorige orgel.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Van Peteghem [online], https://id.erfgoed.net/personen/8015 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.