Persoon

Rubbens, Robert

ID
8456
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8456

Beschrijving

Robert Rubbens genoot zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent, waar hij in 1931 de prijs Victor Preys behaalde en in 1935 afstudeerde als architect. Hij volgde ook de zondagsleergang stedenbouw en tuinaanleg aan deze academie tot in 1936 en zou er later werkzaam zijn als professor. Hij was behalve als architect, actief als decorateur, schilder en tekenaar.

Rubbens was verantwoordelijk voor meerdere opeenvolgende bouwcampagnes (1947-1966) van de kantoorgebouwen van de Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België aan de Koning Albertlaan (nummers 93-95) te Gent. Daarnaast zijn tot op heden hoofdzakelijk sociale huisvestingsprojecten gekend, waaraan hij in de naoorlogse periode meewerkte. Eén van de opvallendste ontwerpen waaraan hij zijn medewerking verleende, is Residentie Olympia in de Verpleegstersstraat in opdracht van de Oost-Vlaamse Huurderscoöperatie. Hij nam samen met Georges Bontinck deze opdracht over na het overlijden van Gaston Eysselinck in 1953. Hij ontwierp voor dezelfde huisvestingsmaatschappij aan de Watersportbaan bijvoorbeeld het appartementsgebouw Elektra (Nekkersberglaan 282-704, 1965). Andere voorbeelden zijn de appartementen aan de Wielewaal- en Goudvinkstraat, in 1955 gebouwd door Rubbens en Emiel Callebaut in opdracht van verschillende Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen in de strijd tegen krotwoningen, en aan de Nimfenstraat een appartementsgebouw met vervangende huisvesting voor krotbewoners, ontworpen in 1959-1961 voor de sociale huisvestingsmaatschappij De Goede Werkmanswoning.

  • S.N. 1967: orde van architecten. inschrijvingen, einde 1967, op de tabellen van de raden van de orde, Brussel, 189.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Kantoor van de Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België

Koning Albertlaan 93 (Gent)
Kantoor, ontworpen door architect Robbert Rubbens in 1966. Het pand sluit aan bij het ten noorden gelegen Secretariaat en de kantoren van de ALCVB, die gebouwd werden in 1936 en in meerdere fasen werd uitgebreid in de naoorlogse periode. De gevel is expressief vormgegeven door twee rijen van vijf vierkante reliëfpanelen met voorstellingen van verschillende nijverheden op de borstweringen.


Oorlogsgedenkteken van de 10de wijk

Frans van Ryhovelaan (Gent)
Dit gedenkteken werd opgericht door buurtbewoners van de dekenij en de wijkafdeling van de NSB 10de wijk, ook Bloemekenswijk genoemd, en was oorspronkelijk geplaatst tegen een muur van de Filature du Rabot, nadien verplaatst. Het gedenkteken werd aanvankelijk opgericht ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, maar werd later aangepast om ook de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te gedenken. De respectievelijke inhuldigingen vonden plaats op 14 november 1920 en 6 juli 1947.


Residentie Olympia

Verpleegstersstraat 2-142 (Gent)
Residentie Olympia is een collectieve hoogbouw met een bijgebouw aan de rooilijn van in totaal 71 wooneenheden. Het sociaal appartementsgebouw werd tussen 1953 en 1954 ontworpen. Een eerste ontwerp is van Gaston Eysselinck. Na Eysselincks overlijden in december 1953 werden architecten Robert Rubbens en Georges Bontinck aangesteld om het ontwerp te hertekenen. Het appartementsgebouw werd in 1954-1956 gebouwd.


Secretariaat en kantoren van de Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België

Koning Albertlaan 95 (Gent)
Het Secretariaat en de kantoren van de Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België waren een ontwerp van architect Guillaume Monnier uit 1936, vanaf 1947-1948 aangepast en uitgebreid naar ontwerp van architect Robert Rubbens. De totaalafwerking werd toevertrouwd aan de Kortrijkse Kunstwerkstede De Coene.


Sociale huisvesting van 1955

Goudvinkstraat 13-31, 85-97, 125-149, 163-223, 197A-B, Lijsterstraat 19-57, Siervogelstraat 1-12, Wielewaalstraat 13B-T (Gent)
Twee appartementsgebouwen, in 1955 gebouwd door verschillende Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen in het kader van de strijd tegen krotwoningen. Het ontwerp is van Emiel F. Callebaut en Robert Rubbens. Appartementencomplex van vier bouwlagen onder een plat dak bestaande uit twee vrijstaande U-vormige gebouwen, met binnenpleinen gericht naar het Wielewaalbosje in het westen. Aan bepaalde zijden werden beperkte, omhaagde voortuinen voorzien.


Sociale huisvesting van 1961

Nimfenstraat 1-87 (Gent)
Appartementsgebouw met vervangende huisvesting voor krotbewoners, in 1959-1961 gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappij De Goede Werkmanswoning naar ontwerp van architect Robert Rubbens. In 1996 werden de gevels gerenoveerd door Ro Berteloot.


Sociale woonwijk Nationale Watersportbaan Georges Nachez

Belvédèreweg 1-305, Europalaan 1-264, Jubileumlaan 2-572, Neermeerskaai 1-308, Nekkersberglaan 4-704 (Gent)
Hoogbouwwijk in het groen, van 1959 tot 1965 gerealiseerd aan de watersportbaan door de stad en de Gentse sociale huisvestingsmaatschappijen naar ontwerp van Jules Trenteseau, Geo Bontinck, Victor Coolens, Adrien Bressers, Robert Bernard De Tracy, Robert Rubbens en Fritz Coppieters.


Zwembad Rooigem

Nimfenstraat 2, Peerstraat 1-3 (Gent)
Begin jaren zestig werd een modernistisch stedelijk zwembad met politiekantoor opgetrokken in de Gentse wijk Rooigem-Brugsepoort naar ontwerp van Willy Friant en Robert Rubbens.


Thema's

Ontwerper van

Leopold II-laan

Sociale woonwijk Rabot

Verpleegstersstraat

Zeevillalaan


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rubbens [online], https://id.erfgoed.net/personen/8456 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.