Persoon

Martens, Michel

ID
8558
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8558

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Burgerhuis ontworpen door Jan Tanghe

Euphrosina Beernaertstraat 21B (Oostende)
Functionalistisch rijhuis naar ontwerp van architect Jan Tanghe (Oostende) van circa 1957.


Clarissenklooster Zonnelied

Mariakerkelaan 212 (Oostende)
Klooster van de clarissen, ontworpen in 1957 en 1965 door architect Paul Felix (Oostende, 1913-1981) als een ommuurde - grosso modo driehoekige - harmonische entiteit te midden van een ongerept polderlandschap, nu van een later erom heen gegroeide woonwijk. In 1954 wordt architect Paul Felix (1913-1981) gecontacteerd om het verkrotte kloosterpand van de clarissen in de Oostendse binnenstad (hoek Platformstraat en Mariahofstraat, gesloopt) te renoveren.


Decanale kerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasstraat (Diksmuide)
De kerk wordt onder leiding van architect Jozef Viérin in 1923-25 naar vooroorlogs model heropgebouwd. Op 27 mei 1940, één dag voor de capitulatie, bombardeerden de Duitsers Diksmuide met brandbommen, waarbij de kerk praktisch volledig uitbrandde. De daaropvolgende restauratiewerken werden uitgevoerd onder leiding van architecten Jozef en Luc Viérin, Ten westen, pleintje met twee 14de-eeuwse kraagstenen afkomstig uit de vooroorlogse kerk.


Diocesaan centrum Virgo Fidelis

Bosdreef 3-5 (Torhout)
Bezinnings- en vormingscentrum voor de Religieuzen van West-Vlaanderen. Complex gelegen op het domein Groenhove (circa 33 hectare) ten oosten van het stadscentrum. Gebouwengroep met deels omringende vijver, gelegen in een parkdomein.


Kasteeldomein de Blankaart

Iepersteenweg 54-56 (Diksmuide)
Eclectisch kasteel van de jaren 1920 Gelegen in een ruim omliggend circa 10 hectare groot kasteelpark met ijskelder en smeedijzeren boogbrug. De toegang tot het domein wordt gevormd door een gekasseide hoefijzervormige dreef tot voor het kasteel, aan de linkerzijde afgezoomd met rode beuken. Het huidige park is opgenomen in het natuurreservaat "De Blankaart", dat naast het park ook de zogenaamde Blankaartvijver (circa 67 hectare) en een aantal hooilanden.


Klooster en studiehuis jezuïeten

Waversebaan 220 (Leuven)
Klooster van de jezuïeten toegewijd aan Sint-Jan Berchmans, gebouwd in 1956-1959 naar een ontwerp door de architect Jos Ritzen. Het uitgestrekte complex in regionalistische stijl omvat een klooster met kapel en onderwijsgebouwen, gelegen in een parkdomein.


Parochiekerk Heilig Kruis

Heilig-Kruisplein 10 (Gent)
De parochiekerk Heilig Kruis werd opgericht in modernistische stijl in 1963-65 naar ontwerp van architect Paul Van Maele. De kerk op het rechthoekig perceel is omgeven door beplante grasperken. De georiënteerde zaalkerk onder plat dak is opgetrokken uit gewapend beton met een bekleding van witsteen op een plint van gebouchardeerde blauwe hardsteen. De betonnen klokkentoren bevat bovenaan een open constructie met drie klokken vervaardigd door het atelier Sergeys, met een eenvoudig metalen torenkruis op het plat dak.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart en kerkhof

Stee (Sint-Laureins)
Imposante laatgotische kerk uit 1501 met dominante neogotische toren, ingeplant te midden van het grotendeels ommuurd rechthoekig kerkhof in de noordoosthoek van het dorpsplein. In het westen, aan het Stee, wordt het kerkhof afgesloten door ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen gemetste pijlers. Op het kerkhof staan graftekens van de late 18de eeuw tot de late 20ste eeuw.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorp (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein en omgeven door het kerkhof met omheining met ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen vierkante pijlers en haag aan de kerkhofzijde, en muur met spaarvelden aan de zuidzijde, naar ontwerp van architect O. Oosterlinck van 1905. Deze parochie werd in 1264 definitief onder het gezag van de bisschop van Doornik geplaatst en stilistisch zijn de oudste delen van de kerk met name de kruising met achtzijdige toren, het transept met traptorentje en de kern van vijf traveeën van het schip, in deze periode te situeren. Omhaagd en ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens en een neoclassicistisch bakstenen utilitair gebouw.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart met kerkhof

Kerkhoek (Veurne)
Gotische hallenkerk met zware westtoren naar het typisch kerkschema van de kuststreek, uit de 15de tot 16de eeuw en 1625, met overblijfselen van een romaanse constructie. Restauratiewerken en bouw sacristie in neo-Vlaamse renaissancestijl van L. Viérin. Georiënteerde kerk midden kerkhof met palm- en taxusboompje, afzomende doornhaag en bomen. Gietijzeren hek ten oosten. Calvarie tegen zuidelijke transeptgevel. Eveneens op het kerkhof: oorlogsgedenkteken rechts naast de toegang en Britse en Belgische oorlogsgraven, waaronder voor de Belgische luitenant-generaal Wielemans.


Parochiekerk Sint-Amands

de Coninckplein (Roeselare)
Georiënteerde neoromaanse kerk uit het derde kwart van de 19de eeuw.


Parochiekerk Sint-Antonius de Eremijt

Drie Eikenstraat (Edegem)
Georiënteerde grotendeels gotische kruiskerk uit de 16de tot 17de eeuw, met westtoren uit de 15de eeuw en zijbeuken van 1888.


Parochiekerk Sint-Gummarus

Kardinaal Mercierplein (Lier)
Georiënteerde kruisbasiliek in Brabantse hooggotiek. Eén der gaafste voorbeelden van deze stijl, voornamelijk wat de binnenordonnantie betreft.


Parochiekerk Sint-Kwinten

Naamsestraat (Leuven)
Laatgotische kruiskerk uit de 15de eeuw, beeldbepalend gelegen op een verhevenheid nabij de Naamsepoort. De Sint-Kwintenskerk was niet alleen een van de middeleeuwse parochiekerken van Leuven, maar ook het centrum van een regionale Sint-Kwintensdevotie.


Parochiekerk Sint-Lutgardis

Blaarstraat (Tongeren)
Driebeukige kerk gebouwd in 1949 naar ontwerp van J. Ritzen en opgevat als een vroeg-christelijke basilica.


Parochiekerk Sint-Martinus

Werkenplein (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen.


Parochiekerk Sint-Petrus en Paulus

Sint-Petrus- en -Paulusplein (Oostende)
Westelijk georiënteerd neogotisch bedehuis van het basilicale type met twee grote torens ten oosten en ten westen praalkapel, zogenaamde Koninginnekapel, opgericht ter herdenking van Louise-Marie van Orléans.


Sint-Lievenscollege

Zilverenberg 1 (Gent)
Gebouwencomplex gerangschikt rondom een langgerekte, onregelmatige rechthoekige binnenplaats, gevat tussen Zilverenberg, Kalvermarkt, Volmolenstraat en Nieuwbrugkaai, en bestaande uit een 18de-eeuwse herenwoning, een bakstenen neogotische vleugel uit 1881 en naoorlogse gebouwen waaronder een kapel uit 1965 naar ontwerp van Marc Dessauvage.


Studentenhuis en kapel Pius X

Tervuursevest 103 (Leuven)
De modernistische Pius X-pedagogie werd in 1952 ontworpen door de architecten Paul Felix en Georges Pepermans in opdracht van de Katholieke Universiteit Leuven. De pedagogie omvat naast studentenhuisvesting ook een kapel. De Pius X-pedagogie behoort tot de eerste generatie naoorlogse gebouwen die getuigen van een nieuw geloof in de mogelijkheden van de architectuur en van het belang van een eigentijdse architectuurvorm. Bovendien behoort het tot de eerste moderne universiteitsgebouwen in België. De studentenhuisvesting Pius X situeert zich binnen de contouren van het historische Arenbergpark.


Villa 't Eiland

Astridlaan 26 (Lichtervelde)
Villa, zogenaamd " 't Eiland" naar ontwerp van Joseph De Bruycker (Roeselare) van 1940. Ommuurd terrein, aan Astridlaan en Koolskampstraat afgezet met lage rode bakstenen muur bekroond met deels vernieuwd hekwerk; vernieuwde metalen poorten. Aangelegde tuin met pergola, paviljoentje en vijver naar ontwerp van tuinarchitect André Rousseau (Roeselare) waarin rotspartij met onderkelderd tuinhuisje en waterval naar ontwerp van Joseph De Bruycker


Woning met atelier en tuin van kunstenaar-glazenier Michel Martens

Zeeweg 65 (Brugge)
Woning, atelier en omgevende tuin van kunstenaar-glazenier. De woning van Martens is gebouwd op een stuk grond van 2206 m² met aanpalende tuinen, in het oosten van 1893 m² en in het zuiden van 1692 m². Het huis bestaat uit een bungalow waartegen een atelier is gebouwd.

Bewoner van

Woning met atelier en tuin van kunstenaar-glazenier Michel Martens

Zeeweg 65 (Brugge)
Woning, atelier en omgevende tuin van kunstenaar-glazenier. De woning van Martens is gebouwd op een stuk grond van 2206 m² met aanpalende tuinen, in het oosten van 1893 m² en in het zuiden van 1692 m². Het huis bestaat uit een bungalow waartegen een atelier is gebouwd.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Martens [online], https://id.erfgoed.net/personen/8558 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.