Persoon

Yoors, Eugeen

ID
8988
URI
https://id.erfgoed.net/personen/8988

Erfgoedobjecten

Ontwerper van

Christus Koningkerk

Louis Straussstraat 3 (Antwerpen)
Georiënteerde kruisbasiliek van 1928-30 naar ontwerp van J. Smolderen in modern romaans-byzantijnse stijl, geïnspireerd door het werk van H.P. Berlage en de basiliek van Koekelberg naar ontwerp van A. Van Huffel.


Heilig Grafinstituut

Baron Frans du Fourstraat 21, Patersstraat 26-30 (Turnhout)
Achter het straatblok ingeplant klooster- en schoolcomplex, met inbegrip van het Patersplein, het Maelsloth en het Sint-Rochushuis.


Heilig Hartinstituut

Naamsesteenweg 355 (Leuven)
Kwadraatstructuur met open binnenkoer en afsluitmuur die het domein omsluit, in 1894-1896 bouw van de school in neogotische stijl naar ontwerp van Joris Helleputte, aansluitend op de omheiningsmuur de hoeve met landbouwschool, uitbreiding in 1901 en in 1947 de kapel.


IJzertorencomplex met bedevaartweide

Ijzerdijk 49 (Diksmuide)
IJzertorencomplex met bedevaartweide. Monumentencomplex bestaande uit de heropgebouwde Pax-poort, restanten van de oude IJzertoren met bijhorende crypte en de eigenlijke IJzertoren.


Klooster en school der broeders hiëronymieten

Kroonmolenstraat 4, Nieuwstraat 75, 91 (Sint-Niklaas)
Klooster en school, in 1826 gesticht als jongensweeshuis. Indrukwekkende gebouwengroep op complexe plattegrond, systematisch gegroeid en uitgebreid door toevoeging van onder meer een kosteloze school gesticht in 1840, en een krankzinnigeninrichting gesticht in 1849.


Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeënkapel

Broeckhovenstraat 5 (Brecht)
Kapel omringd door lindebomen. Opnieuw opgericht in 1642 op plaats van oudere kapel verwoest in 1584.


Parochiekerk Heilige Geest

Mechelsesteenweg 133 (Antwerpen)
Georiënteerde kruisbasiliek in neoromaanse stijl, gebouwd in 1927-1931 naar een ontwerp door de architect Jos. Evrard.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk

Strijdhoflaan 18 (Antwerpen)
Georiënteerde basiliek, met drie beuken, ingebouwd koor, doopkapel en toren; neoromaans-Byzantijnse stijl naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck, opgetrokken in 1929-30 en 1934-35.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans

Bredaseweg 50 (Ravels)
Georiënteerde zaalkerk onder steil, overkragend zadeldak met dakruiter onder leien spits met ijzeren kruis en haan, ontwerp van J. Ritzen.


Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopgenomen

Omgangstraat 1 (Bornem)
Georiënteerde, neogotische kerk van 1925, naar ontwerp van G. Careels, gelegen op het hoogste punt van de gemeente en aan drie zijden omgeven door de Schelde.


Parochiekerk Sint-Jan Baptist

Weeldestraat 88 (Ravels)
Georiënteerde gotische en neogotische kerk, opklimmend tot 15de of 16de eeuw, latere uitbreiding.


Parochiekerk Sint-Laurentius

Van Schoonbekestraat 155 (Antwerpen)
Georiënteerde kerk met centrale aanleg van 1932-41 naar ontwerp van J. Huygh in art-decostijl geïnspireerd op de Byzantijnse stijl. Gebouwd in functie van het altaar en het H. Misoffer.


Parochiekerk Sint-Lutgardis

Blaarstraat (Tongeren)
Driebeukige kerk gebouwd in 1949 naar ontwerp van J. Ritzen en opgevat als een vroeg-christelijke basilica.


Parochiekerk Sint-Margriet

Dokter Haekstraat (Dendermonde)
Driebeukige noord–zuid georiënteerde kerk in neoclassicistische stijl, opgetrokken in baksteenmetselwerk in combinatie met kalkzandsteen voor plinten, pilasters, deur- en vensteromlijstingen en andere architecturale en decoratieve elementen. Het gebouw bestond oorspronkelijk slechts uit één beuk en twee zijkapellen en werd in 1710. Door de aangroei van de bevolking werd de kerk te klein zodat in 1846 de zijkapellen werden afgebroken en vervangen door de huidige zijbeuken. Tijdens deze werken werd ook de voorgevel vernieuwd.


Parochiekerk Sint-Martinus

Dorpsstraat 48 (Houthalen-Helchteren)
In 1938-39, na afbraak van het classicistische driebeukige eind 18de-eeuws schip, bouw van de nieuwe kerk naar ontwerp van architect J. Deré tussen de laatgotische toren en het gotische koor.


Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkstraat 27 (Duffel)
Georiënteerde, neogotische kruiskerk.


Parochiekerk Sint-Michiel

Torenstraat 1 (Ravels)
Vrijstaande gotische kerk van 1525-1529, na de brand van 1841 voor een groot deel in neogotische stijl heropgebouwd, bewaard kerkhof aan noordzijde.


Parochiekerk Sint-Walburgis

Karel Rogierstraat 12, Volkstraat 41 (Antwerpen)
Parochiekerk van Sint-Walburgis. Voltooid in 1936 naar ontwerp van architect F. Van Reeth, met een bijzonder sobere moderne bakstenen lijstgevel geïnspireerd door de Nieuwe Zakelijkheid.


Parochiekerk Sint-Willibrordus

Kerkstraat 89 (Antwerpen)
Neogotische kruisbasiliek naar een ontwerp door de architect Léonard Blomme uit 1885, gebouwd in 1886-1891. Vrijstaand gebouw gelegen aan een voorplein in de kromming van de straat, volledig omringd door een ijzeren hek.


Pastorie Onze-Lieve-Vrouw-Middelaresparochie

Jozef Wautersstraat 27, Strijdhoflaan 20 (Antwerpen)
Pastorie van Onze-Lieve-Vrouw Middelares in nieuwe zakelijkheid, van 1930, naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck. Glasraam door Eugeen Yoors.


Sint-Aloysiuscollege

Weggevoerdenstraat 55, 55A (Ninove)
Oorspronkelijk neogotisch schoolcomplex uit 1882-1883. Onder principaal Albert Steyaert werd in 1938-1939 een nieuwe dwarsvleugel met toneelzaal en kapel opgetrokken in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect Flor Van Reeth.


Sint-Lievenscollege

Kasteelpleinstraat 17-31 (Antwerpen)
De school werd rond 1929 ontworpen in een late art-decostijl door de bouwmeesters Jef Huygh, Jan Smits en Flor Van Reeth. Voor de gevelafwerking waren beeldhouwers Jan Poels en Rik Sauter bepalend. De kapel is een ontwerp van Flor Van Reeth, Eugeen Yoors en Rie Haan.


Sint-Lutgardisschool

Maarschalk Gérardstraat 18 (Antwerpen)
Laatclassicistisch herenhuis in zijn huidige vorm te dateren in het eerste kwart van de 19de eeuw, achtereenvolgens eigendom van de families Van Asten en Grisar. Sinds 1928 huisvest het gebouw de Sint-Lutgardisschool, verbouwd en uitgebreid door de architecten Jan Smits en Flor Van Reeth.


Sterckshof

Hooftvunderlei 160 (Antwerpen)
Kasteel met oude kern, heropgebouwd in vrij geïnterpreteerde neo-Vlaamserenaissance-stijl, van 1931-38 naar ontwerp van Jaak Alfons Van der Gucht.

Opdrachtgever van

Kunstenaarswoning Eugeen Yoors

Troyentenhoflaan 24 (Antwerpen)
Woning voor glazenier Eugeen Yoors, nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van Paul Smekens, 1925.



Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Yoors [online], https://id.erfgoed.net/personen/8988 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.