Kasteel Ringenhof

Beschrijving

Laat-classicistisch kasteeltje met Palladiaanse inslag, nabij de Nete, ter plaatse van een ouder "Hof" (zie Ferraris). Ingeplant in het zuiden van een afgepaald en omgracht, doch verwaarloosd park, eertijds naar Frans model, heden overwegend in gebruik als weiland; conciërgewoning en sterk vervallen oranjerie ten noordwesten. Vanaf de steenweg toegankelijk via een gekasseide dreef met ijzeren hek.

Volgens A. Lens opgetrokken door de familie Berckmans - Van den Brande in midden 19de eeuw. Bezoek werd niet toegelaten.

Gekasseide toegang met ijzeren hek, bewaakt door vier bronzen (?) honden. Leegstaand kasteel op rechthoekige plattegrond, omgeven door vijvers. Bepleisterde en beschilderde constructie van twee bouwlagen onder plat dak. Gevels horizontaal geritmeerd door omlopende waterlijsten, een geprofileerde architraaf en kroonlijst. Overwegend rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting.

Zuidgevel van vijf traveeën, gemarkeerd door een bordes en een gevelhoge centrale portiek van drie traveeën, met kolossale Dorische zuilen; op de bovenverdieping rondboogvensters in geprofileerde omlijsting met ijzeren balkonleuning op gegroefde consooltjes; vensters der zijtravee onder driehoekig fronton.

Noordgevel (parkzijde) geritmeerd door gevelhoge vlakke pilasters. Centraal licht deurrisaliet met rechthoekige deur in geprofileerde omlijsting tussen pilasters. Hogerop drieledig deurvenster met balkon en bekronend driehoekig fronton.

Oostelijke en westelijke zijgevels van drie traveeën met mezzaninoverdieping. Oranjerie met deels bewaarde bakstenen omheiningsmuur: merkwaardig kwartcirkelvormig bakstenen gebouw onder zadeldak (bitumen). Aan zuidzijde: Ionische zuilen van arduin en beglazing met grote ijzeren roedeverdeling.

Conciërgewoning: mogelijk aangepast diephuis van drie traveeën met classicistische kenmerken, onder kunstleien zadeldak. Gecementeerde zuidgevel van drie traveeën onder driehoekig fronton met halfronde oculus. Overigens hoge rechthoekige muuropeningen in verdiepte gevelvlakken.

Verder in het park: bakstenen dienstgebouwen zonder noemenswaardigheden.