Graanmagazijnen aan Amerikadok

Beschrijving

In 1892 werd de firma S.A.M.G.A. (S.A. des Magasins à grains d'Anvers) gesticht. Op de hoek van kaaien nummer 49 en nummer 50 staat het oudste magazijn van deze firma, opgetrokken in 1895. Het is een bakstenen gebouw, het eerste dat speciaal gebouwd werd te Antwerpen voor graanopslag en -behandeling, van 100 meter op 25 meter bij 25 meter hoogte. Binnenin staan honderd vierenveertig gemetselde rechthoekige silo's voor 75 à 255 ton, die samen 350.000 hectoliter of naargelang de soort 23.500 à 25.000 ton graan kunnen bevatten. In elk van de vier hoeken is een noria en op de zolder lopen talrijke transportbanden, alle met een capaciteit van 125 ton per uur.

In 1944 werd het gebouw door een V1-bom vernield; bij de restauratie werden binnen- en buitenkant met beton hersteld en de 40 meter hoge hoektorens ingekort tot op dakhoogte. Ten noordwesten voormalige krachtcentrale van één bouwlaag, gesloopt in 1990.

Een tweede gebouw van beton en baksteen, van hetzelfde bedrijf staat aan kaai nummer 48, dateert van 1939 en kan 27.500 ton graan bevatten in 115 silo's. In 1941 werd hij aan dokzijde voorzien van twee pneumatische graanzuigers van MIAG-G. Luther A.G. (Braunschweig, D); ze stonden elk op een halfportaal, rijdend op sporen en met een capaciteit van 125-150 t/uur; in 1984 werden ze gesloopt nadat er in dat jaar één van 300 t/uur geplaatst was; deze laatste verhuisde in 1991 naar kaai nummer 54.

Een derde gebouw van beton verrees in 1971 achter het eerste aan kaai nummer. 50 en is bestemd voor langdurige stockage. Het bevat tien silo's van elk 2000 t.

Een vierde gebouw aan kaai nummer 53 dateert van 1975-77; de inhoud van 45.000 ton is verdeeld over cellen van 340 en 1000 ton. De bijhorende graanzuiger met een capciteit van 600 ton per uur verhuisde in 1991 eveneens naar kaai nummer 54.

• HIMLER A., 100 jaar Amerikadok, Antwerpen, XXXIII, nummer 4, 1987, p. 167-169.
  • KINART F. e.a., Les élévateurs à grains du port d'Anvers, Brussel, 1937, p. 12-15.
  • LENOIR L., Les magasins à grains d'Anvers, in Revue universelle, XIX, volume 10, Brussel, 1-1-1904, p. 140-143.

Auteurs: Plomteux, Greet; Himler, Albert

Aanvullende informatie

Graansilo met een opslagcapaciteit van 25.000 ton, ontworpen door architect Frans Van Dijk, waarvoor bouwaanvraag van 1893. Opgetrokken door aannemer Janssens-Van Steen. Getroffen door V-bom in 1944, hersteld met inkorting van de hoektorens tot op dakhoogte en vervanging van het schilddak door een plat dak.
  • Huybrechs J. 1994: Frans Van Dijk Architect te Antwerpen 1853-1939, Antwerpen, 126-128.