Kapel van de Hagelberg met parkje

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van de Hagelberg

Beschrijving

Opgericht in 1732 als veldkapel, toegewijd aan Maria. Naderhand uitgegroeid tot bedevaartsoord. Oorspronkelijke kapel: gemetselde zuil met bovenaan een nis met het Onze-Lieve-Vrouwebeeld. In 1734 werd hieromheen een kapel gebouwd die in 1925 sterk vergroot werd en aangepast in neogotische stijl, naar ontwerp van J. Sel (1924); het oude gedeelte met de zuil werd opgevat als koor van de neogotische constructie. Algemene opknapbeurt in 1982 naar aanleiding van het 250-jarige bestaan.

Omringend parkje voor 't eerst beplant met linden in 1837, naderhand ook met eiken; verdere aanplanting in 1889. Oprichting van de 15 staties van de Rozenkrans in 1906. Heilig Hartbeeld en Heilige Theresia, evenals Lourdesgrot van 1927.

Hoger gelegen (zie toponiem Hagelberg) en noord-zuid-georiënteerde kapel in neogotische stijl, ingeplant op een driehoekig, beboomd pleintje, deels omhaagd en deels omheind. Sobere baksteenbouw met schip van drie traveeën en koor van twee traveeën met driezijdige sluiting, onder leien bedaking. Noordelijke puntgevel met bekronend klokkentorentje van 1982; overluifelde korfboogdeur tussen spitsboogvensters en bekroond door oculus. Schip en koor geritmeerd door steunberen waartussen spitsboogvensters; omlopende baksteenfries. Kleine rechthoekige sacristie ten zuidoosten.

Recent (juni 1991) witgeschilderd interieur; gedrukt tongewelf in het schip en kruisribgewelf in het koor; gewelfribben opgevangen door eenvoudige driekwartzuiltjes. In het koor het oude kapelletje, bestaande uit een beschilderde bakstenen pijler met spitsboognis onder zadeldakje.

Mobilair. Witgeschilderd kruisbeeld en gepolychromeerd houten beeld van Jezus in het graf, beide uit de eerste helft van de 18de eeuw. Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind van circa 1732. Glasramen vernield in 1945, in 1948 vervangen door nieuwe naar ontwerp van J.(?) Van den Broeck.

Omringend park met Rozenkransstaties: rechthoekige bakstenen pijlers onder kunstleien zadeldakjes met bekronend kruisje: nisjes met drielobmotief, waarin beschilderde houten reliëfs met de statietaferelen.

• Provinciaal archief Antwerpen, Kapellen, Berendrecht, Kapel Hagelberg, plannen K 1.
  • GEERTS G., De kapel van de Hagelberg te Berendrecht 1732-1982, (Polderheem, XVII, 1982, nummer 3).
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Antwerpen I tot IV, Brussel-Antwerpen, 1979, p. 74.