• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Dorpswoning, vroeger nummer 17 nu deel uitmakend van nummer 18, met hoge en steile bedaking, waarvan de kern zeker opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Volgens kadastrale informatie bestond het pand omstreeks 1819 uit een huis en plaets en was het toen in eigendom van Joannes Fcus Deckers, maelder te Santvliet. Gevel wellicht aangepast omstreeks 1900.

Kleinschalige woning onder recent vernieuwd, pannen zadeldak met kroonlijst op klossen (nok evenwijdig met de straat). Het gaat om een symmetrisch uitgewerkte bakstenen lijstgevel met een centrale venstertravee uitgewerkt als spaarveld en afgelijnd door een muizentandfries. Aan weerszijden hiervan zijn identieke deurtraveeën. Het diamantkopmotief is gebruikt ter decoratie van het middenkalf van deuren en venster en ook in de vormgeving van de licht verheven deurpanelen.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Postkaarten, Zandvliet, C3, C8.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummer 1322.