Parochiekerk Sint-Theresia en karmelietenklooster

Beschrijving

Parochiekerk Sint-Theresia en aanpalend karmelietenklooster van 1938-39 naar ontwerp van F. de Montigny en L. Somers, herstelling oorlogschade 1949, zie jaarankers op kloostergevel. Huidige kerk ter vervanging van voorlopige kapel, 1919-20, met destijds fel gecontesteerde kruisweg door A. Servaes. Georiënteerde driebeukige pseudo-basiliek, type zaalkerk, met schip van vijf traveeën, ingebouwd vlak afgesloten koor en aangebouwde westtoren. Baksteenbouw met voorgeplaatst natuurstenen portaal.

Interieur: bepleisterd tongewelf met steekkappen op gedrukte scheibogen. Schilderij van Heilige Theresia door A. Servaes; kunstglasramen door Jos Hendrickx, 1968.

• Proviciaal Archief Antwerpen, Kerken, Berchem, Heilige Theresia, dossier 1, 2, 4.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1275#5079 (kerk, 24 juni 1938), 1275#5058 (klooster, 24 juni 1938), 961#6116 (klooster, 11 april 1949).

Auteurs: Plomteux, Greet