Huis Grauls

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Grauls

• is aangeduid als beschermd monument Woning Grauls

Beschrijving

Halfvrijstaande woning, zogenaamd "huis Grauls", 1921, naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen. Eerste zelfstandige opdracht voor Vic Grauls, secretaris van de socialistische transportarbeidersbond. Deze liet in 1931 ook het zomerhuisje "De Karekiet" in Heide (Kalmthout) bouwen. Architectuur nog aanleunend bij de cottage: bakstenen constructie met klokvormige beschilderde dakgevels, begane grond met overluifelde erker en bas-reliëf; beluikte ramen. Een deel van de meubilering werd door Van Steenbergen zelf ontworpen.

• Privé-archief E. Van Steenbergen jr., plannen en foto's.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#7777 (3 januari 1922).
  • VAN DEN BERGHE V. 1955: Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 11 en plaat 1-3.

Auteurs: Plomteux, Greet