Burgerhuis De Tulp

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis De Tulp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Tulp

Beschrijving

Woning De Tulp was de atelierwoning van kunstschilder Eugène Joors (1850-1910). Het ontwerp werd getekend door architect Jules Hofman in 1900. Joors woonde voordien in de Keistraat 59, in het Schipperskwartier in Antwerpen. In 1900 volgde hij het voorbeeld van talrijke kunstenaars en andere vooraanstaande burgers door in de populaire wijk Zurenborg te gaan wonen. Hij bleef in Woning De Tulp wonen tot aan zijn dood in 1910. De huisnaam verwijst naar zijn specialiteit als schilder van natuurlijke bloemstillevens, een genre dat toen heel gewild was.

De rijwoning telt drie bouwlagen onder een zadeldak, dat de nok evenwijdig met de straat heeft. Hofman verwerkte een combinatie van traditionele, art-nouveau- en cottage-elementen tot een veelkleurige puntgevel met breukstenen plint, bak- en zandstenen parement, gelakt smeedwerk en beschilderde windborden. Gevelbrede ijzeren balkons met functionele gietijzeren liggers en zuiltjes naast decoratief gesmede leuningen en rankwerk. Op de derde bouwlaag zit een gevelbreed ateliervenster met ijzeren roeden.

Op de nok is een smeedijzeren tulp uitgewerkt; een meer uitgewerkt exemplaar door de Lierse kunstsmid Lodewijk Van Boeckel, bevindt zich in de trapzaal. Neo-Vlaamsrenaissance-interieur met glasramen en trapleuning in art nouveau.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 956 # 1547.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 90-91.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 30-31.

Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise