Ensemble in art nouveaustijl

Beschrijving

Vijf enkelhuizen in art nouveau, waarvoor bouwaanvraag door de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier van 1898, naar ontwerp van E. Stordiau.

Qua compositie vergelijkbaar met Stierstraat nummers 8-16, te Antwerpen, 1896 naar ontwerp van dezelfde architect; de kenmerkende neo-Florentijnse vormen zijn hier echter vertaald in een actuelere art-nouveau-stijl.

Symmetrisch opgezette groepsbebouwing gebaseerd op het principe van de alternatie: lijstgevels afgewisseld met tuitgevels, witte bakstenen parementen met rode, rustica met geschaafde natuursteen, en rechthoekige losstaande vensters met boogvormig gekoppelde. Smeedwerk met geabstraheerde florale motieven. De oorspronkelijk zeer waardevolle deuren, vervangen door exemplaren die het vroegere uitzicht slechts schematisch benaderen.

Interieur van 45 met bewaarde art-nouveau-fragmenten in gang en veranda.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwvergunningen, 1898 # 901.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 132-133.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede , Licentiaatsverhandeling R.U.G., 16-20.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

Deze groep van vier burgerhuizen werd ontworpen in 1898 door Ernest Stordiau in opdracht van de Naamlooze Bouwmaatschappij voor het bouwen van Burgerhuizen in het Oostkwartier. Deze maatschappij was in 1886 opgericht met als doel de nieuwe wijk Zurenborg te ontwikkelen. De maatschappij bouwde talrijke huizenrijen voor eigen rekening, die ze verhuurde of verkocht sleutel-op-de-deur. Het is duidelijk dat de maatschappij een stedenbouwkundige en architecturale stempel op de nieuwe wijk wilde drukken. Ze gaf verschillende architecten de kans opvallende ensembles te bouwen op toplocaties in de wijk. Dit ensemble van Stordiau is een voorbeeld van een prestigieuze groepsbouw in een opvallende, rijkelijk uitgewerkte bouwstijl.
  • Stadsarchief Antwerpen. Bouwdossiers, 1898 # 901.