Art-nouveauwoning ontworpen door Adolphe Van Coppernolle

Beschrijving

Deze bescheiden art-nouveauwoning werd in 1904 ontworpen door architect Adolphe Van Coppernolle in opdracht van Louis Smeyers die tot dan in Antwerpen woonde in de Carnotstraat 79, vlakbij het Centraal Station. De geveltekening in het bouwdossier geeft de woning weer in spiegelbeeld.

De woning is een voorbeeld van het vroege werk van Van Coppernolle, wiens carrière van start ging begin jaren 1900. Vóór 1910 paste de architect in zijn ontwerpen voor privéwoningen zowel een gematigde art-nouveaustijl als een klassiek geïnspireerde eclectische stijl toe.

De woning is één van de kleinste in de straat, en telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een mansardedak met dakvenster in de venstertravee. Overschilderde lijstgevel van bak- en natuursteen op plint in blauwe hardsteen met gesculpteerde omlijsting van het betraliede keldervenster. Het accent ligt op de venstertravee met een smeedijzeren bel-etagebalkon, voor een drielicht in sierlijke hoefijzerboogomlijsting. Op de begane grond smalle deur en venster, net als het venster boven de deur onder een fraaie natuurstenen art-nouveau-latei.

Zoals bij alle woningen van Van Coppernolle is er zeer veel oog voor detail, zowel in het houtwerk, gekenmerkt door de fijne roedeverdeling van de bovenlichten en de verzorgde kroonlijst van gevel en dakvenster, als voor het smeedwerk van balkon, deur en keldervenster, en voor de geometrische vormgeving van de natuurstenen elementen van de gevel, zoals bijvoorbeeld de borstwering van het smalle bovenvenster.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1904 # 1989.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 269.