Woning Napoleon

• is aangeduid als beschermd monument Art nouveau burgerhuis Napoleon

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Napoleon

Beschrijving

De woning "Napoleon” werd in 1904 ontworpen door Jacques De Weerdt in opdracht van De Lamotte-Burelle, toen wonende in de Zwijgerstraat 59 op het Zuid. De naam van het huis is af te lezen in een mozaïekpaneel met portret van Napoleon in de deurtravee. Een jaar eerder tekende De Weerdt de eigen woning van De Lamotte, eveneens in de Waterloostraat, en ook voorzien van geveldecoratie ter illustratie van de huisnaam.

De woning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak. De woning heeft een witte natuurstenen lijstgevel met zwierige art-nouveaubelijning. In de brede venstertravee een natuurstenen bovenerker en balkon in rondboognis. De erker is via de stijlen van het benedenvenster verbonden met typische, hardstenen De Weerdt-plint, voorzien van verzorgd uitgewerkte, betraliede keldervensters in een gesculpteerde brede omlijsting. In de smalle deurtravee, een beglaasde houten vleugeldeur met smeedwerk en gekleurd glas in lood. Daarboven een segmentboog- en een rondboogvenster, met tussenin het mozaïekpaneel. In het leien dakschild, twee houten dakvensters met sterk overkragende kroonlijsten. Van alle vensters is het originele schrijnwerk bewaard, inclusief de bovenlichten in gekleurd glas.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905#512.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 126.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 90.

Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise