Kunstenaarswoning Albert Poels

Beschrijving

Hoekhuis met de Thibautstraat, geïnspireerd door de nieuwe zakelijkheid, in 1938-1940 opgericht als eigen woonhuis door beeldhouwer Albert Poels. Oorspronkelijk U-vormig gebouw met twee vleugels gescheiden door het smallere atelier, bij de recente verkoop gesplitst en achterste vleugel aangepast tot afzonderlijke woning, de voorbouw en het atelier bleven intact behouden en werden ingericht tot architectenbureau.

Baksteenbouw van twee bouwlagen onder plat dak op heden L-vormige plattegrond, met vooraan deels inspringende betegelde hoekpartij; door de brede en iets hogere schouw links lijken de bouwvolumes ook in de hoogte te verspringen. Rechthoekige vensters; rondboogdeur en radvenster links.

In Thibautstraat: opengewerkte zijgevel van de achteruitwijkende achterbouw met atelier over de hele bouwhoogte. In de voortuin gedenkplaat: "Hier woonde en werkte Albert Poels/ 1903-1984".

• EYCKERMAN T., Gids voor Antwerpen, moderne architektuur, Turnhout, 1989, 146.
  • Gegevens: architect B. Rombouts; architect en mevrouw Semal-Poels.