Heilig Hartcollege

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartcollege

• is aangeduid als beschermd monument Heilig Hartcollege

Beschrijving

Oorspronkelijke benaming "Gesticht van het H. Hart". Een gevelsteen meldt dat het gebouwd werd in 1914 onder het episcopaat van de Heilige Rutten.

Monumentaal, U-vormig gebouw in eclectische stijl, met imposante hoofdvleugel aan straatzijde. Deze heeft een centraal, langgestrekt gedeelte van twee bouwlagen, geflankeerd door zware hoekrisalieten van drie bouwlagen en vier traveeën. De vijf middentraveeën zijn opgevat als een poortgebouw: de drie middentraveeën worden geflankeerd door twee torenachtige risalieten van elk één travee. Het geheel staat op een souterrain, gemarkeerd door een breukstenen plint. Pseudomansardedaken (leien) met dakvensters (tuitgevels) en afgewolfde dakkapellen; de torens van het poortgebouw zijn voorzien van tentdaken.

Bakstenen gebouwen, op de eerste bouwlaag afgewerkt met hardsteen (hoekbanden, banden, omlijstingen), op de bovenste bouwlaag met zachte, gele natuursteen. De vensters van het souterrain zijn bolkozijnen in een hardstenen omlijsting, de benedenvensters zijn getoogd, de bovenvensters rechth.; de afwerking verschilt op elke verdieping. Drieledig portaal: spitsboogpoorten in een geprofileerde, hardstenen omlijsting met neoromaanse zuiltjes als posten; oorspronkelijk houtwerk.

Twee vleugels strekken zich in zuidoostelijke richting uit achter beide hoekrisalieten. In de aldus gevormde, open ruimte werd een neoromaanse kapel ingeplant, aansluitend bij de middentravee van de centrale vleugel. Centraalbouw met octogonale kruising onder tentdak; lager schip en transept van een travee aan elke zijde, afgewerkt met puntgevels; absidiaal koor met kooromgang, geflankeerd door dienstgebouwen. Souterrain van breuksteen. Grote, halfronde vensters, grote roosvensters in de transepten, en kleine, gekoppelde rondboogvensters. Baksteen en hardsteen.

De achtergevel van de centrale vleugel heeft het souterrain en de eerste bouwlaag uitgewerkt als open gaanderijen: gedrukte spitsboogarcade op hardstenen zuilen.

De noordelijke vleugel is langer dan de zuidelijke: hier bevinden zich de aansluitend de voormalige "Vakschool". Rechts, de afdeling "Electriciteit", links, de afdeling "IJzerbewerking" (opschriften in de frontons. Deze vleugel telt drie bouwlagen; het souterrain is hier vervangen door en verhoogde begane grond.