Woning Van den Berghe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

• is aangeduid als beschermd monument Woning V. Van Den Berghe

Beschrijving

Enkelhuis in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen van 1928. Opdrachtgever was Victor Van den Berghe (Gent, 1897-Antwerpen, 1977), echtgenoot van Elisa Dierckx. Deze directeur van de Stedelijke Bibliotheken van Antwerpen, schreef de eerste monografie over Van Steenbergen, gepubliceerd in 1955. Opgetrokken als "opbrengsthuis met twee gelijkvormige bovenverdiepingen" op L-vormige plattegrond, benedenverdieping met aansluitend terras in de oksel. De identieke, apart verhuurbare bovenverdieping waren eveneens voorzien van keuken en wasplaats.

Baksteenbouw met verhoogde begane grond gekarakteriseerd door de hoekige, gebroken lijnen van erkers die de scheefheid van de voorgevel, opgelegd door de perceelsvorm, verdoezelen. De brede erker links en de verticaliserende overhoekse smalle erker van de ingangstravee rechts verlenen de gevel een eigen karakter waarvan het uitzicht licht gewijzigd werd door de bouw van een keldergarage onder leiding van Van Steenbergen in 1952. Originele, ritmerende roedeverdeling van de rechthoekige muuropeningen en begane grond met decoratief metselverband. Karakteristiek gebruik van glas in lood.

Licht gewijzigde binneninrichting en meubilering van bijkeuken, jongenskamer, woonkamer en bibliotheek eveneens naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen, die in 1940 tevens het eetkamermeubilair ontwierp.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1399#10622 (10 juni 1928) en 179#1568 (11 februari 1952).
  • EYCKERMAN T. 1989:  Gids voor Antwerpen. Moderne Architektuur, Turnhout, 119.
  • VAN DEN BERGHE V. 1955: Eduard Van Steenbergen, Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 16  en plaat 66-67.

Auteurs: Steyaert, Rita