Café Den Witten Hert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café Den Witten Hert

Beschrijving

Op de hoek van de Turnhoutsebaan en de Hertstraat, in het centrum van Deurne, is het café Den Witten Hert gelegen. Dit fraaie, met reliëfs gedecoreerde café was het uithangbord van de achterliggende brouwerij De Ridder. Café Den Witten Hert werd rond 1908 gebouwd voor rekening van Jan De Ridder, de toenmalige eigenaar van de brouwerij.

Het café werd opgetrokken op de plaats waar sinds de 17de eeuw een gelijknamige herberg en brouwerij zou gelegen geweest zijn. De steeg die naar de brouwerij loopt, is eveneens genoemd naar deze historische herberg. In 1871 was brouwer Petrus De Ridder al eigenaar van dit café; hij liet het voor- en achterhuis met elkaar verbinden. In 1908 werd echter een volledig nieuw café gebouwd, als uithangbord voor de achterliggende, bloeiende brouwerij. Samen met het vroegere gemeentehuis van Deurne op de andere hoek van de Hertstraat, vormen café en brouwerij een mooi ensemble dat op een authentieke manier getuigt van het eind-19de- en begin-20ste-eeuwse dorpsbeeld van Deurne.

Het eclectische hoekpand telt twee bouwlagen onder een vernieuwd mansardedak en één travee op de Turnhoutsebaan, een afgeschuinde deurtravee en vier traveeën in de Hertstraat. De afgeschuinde travee met de cafédeur is typerend voor de architectuur van eind-19de- of begin-20ste-eeuwse cafés. De twee rechtertraveeën in de Hertstraat vormen een aparte woning, maar maken architecturaal een geheel uit met het café op de hoek.

De lijstgevels zijn opgetrokken in rode baksteen op een hardstenen plint. Er is witte natuursteen gebruikt voor de rijke ornamentiek in de cafétraveeën. De segmentbogige deur- en vensteropeningen op de begane grond zijn gedecoreerd met natuurstenen hoek- en sluitstenen; de hoekstenen zijn versierd met reliëfs die de hopranken uitbeelden. In de omlijsting van de cafédeur is de cafénaam verwerkt. Tussen eerste en tweede bouwlaag, een hardstenen kordonlijst. De rechthoekige vensters op de eerste verdieping zijn versierd met een hardstenen entablement. Tussen deze vensteropeningen, drie reliëfs die een gehemd ridderhoofd uitbeelden, het vroegere symbool van brouwerij De Ridder.

Het houtwerk van ramen en deuren is bewaard. De twee brede caféramen op de hoek hebben een bovenlicht met kleine roedeverdeling dat is ingevuld met fijn art-nouveau-glas-in-lood met florale motieven. Ook het interieur van het café is goed bewaard, met lambrisering met ingewerkte spiegels, originele toog en toogkasten, bewaarde tegelvloer.

• Kadasterarchief Antwerpen, Antwerpen (Deurne), mutatieschetsen 1871/20, 1908/16; artikels 915, 1893.
  • PEETERS L.: Verrechtvaardiging beschermingsverzoek voor Herberg "Zwaantjes" Turnhoutsebaan 2 2100 Deurne, 2001.