Huis Den Inghele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Den Inghele

• is aangeduid als beschermd monument Huis Den Inghele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Den Inghele

Beschrijving

Zogenaamd Den Inghele, naar vroeger huis (tweede kwart van de 16de eeuw) waaraan het engelenhoofd van de ingang herinnert. Laatrococo-herenhuis van het enkelhuistype van drie traveeën, drie bouwlagen en geveltop in de vorm van een geknikte boog met uitzwenkende uiteinden, grijgbeschilderd met œil-de-bœuf verwerkt tussen rocaillemotieven. Waarschijnlijk ouder diephuis onder zadeldak; voorgevel op het entablement gedateerd MDCCLXVIII. Verzorgde hardstenen gevel, gemarkeerd door een gekorniste puilijst, een waterlijst tussen de bovenverdieping en een uitgewerkte kroonlijst. Arduinen plint, spaarvelden in penanten. Segmentboogvensters in geprofileerde omlijstingen, ramen met roedeverdeling. Geprofileerde schouderboogvormige deuromlijsting op neuten, met siersluitsteen, gesmeed ijzeren deurwaaier boven accoladevormige tussendorpel waarin een engelenhoofd verwerkt zit.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle