Deze pagina afdrukken

Kasteel Bouckenborgh, Merksem

De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed

Kasteel en domein Bouckenborgh (ID: 11485)

Foto niet beschikbaar

Administratieve Gegevens

Beschrijving

* Nr. 559. Kasteel en domein Bouckenborgh met omgrachting, grote vijver (1810) en park (XVIII), gelegen tussen Breda- en Deurnebaan. Huidige naam "Bouckenborgh" of "Beukenburg" vnl. vanaf XIX (cf. Beukenplantage), eertijds een hofstede (XV) waarbij in XVI A een huis van plaisantie z.g. "Ooievaarsnest (vermeld in 1561) gebouwd werd. Later z.g. "Hof van Eeckeren" XVII-eigenaars, bij de bevolking ook bekend als "Hof van Praet" (XVIII-XIX) of "Hof van Beuckeleers" (XX A), naar de eigenaars vanaf 1739 tot 1953, sindsdien eigendom van de gemeente. Een brede, gekasseide kastanjedreef leidt via een brug en ijzeren hek tussen geringde natuurstenen pijlers met bekronende siervazen, langs de gerestaureerde dienstgebouwen (1775), naar het laat-classicistisch kasteel van 1810. U-vormig kasteel van zeven trav. en twee bouwl. onder leien schilddak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels gemarkeerd door puilijst, gelede architraaf, blinde fries en houten kroonlijst op klossen. Rechth., eertijds beluikte, vensters op individuele lekdrempels. W.-gevel met achteruitwijkende middentrav. geaccentueerd door imitatievoegen, rondboogdeuren en steektrap. O.-gevel met latere, halfronde uitbouw met ijzeren zuiltjes. Ten W. van het kasteel , l. en r. van de toegangsdreef: symmetrische, beschilderde bakstenen dienstgebouwen, opgericht in 1775 en gerestaureerd in 1980-83. Telkens één + zeven trav. en één bouwl. onder leien schilddak met dakkapellen. Gebogen gevellijnen; midden- en zijtrav. geopend met brede rondboogpoorten, verder rechth. vensters (852-853).

• ARREN P., Van kasteel naar kasteel, dl. II, Kapellen, 1985, p. 191-194.
  • DE LANGHE H., Het Boekenborgpark te Merksem, (Vlaamse Toeristische bibliotheek, nr. 269, mei 1981).

Auteurs: Kennes, Hilde; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita