Domein Catershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Domein Catershof

Beschrijving

Zogenaamd Catershof in mooie, ommuurde tuin. Domein voor het eerst vermeld einde 15de eeuw, in 1680 gekocht door de familie Le Cat (verwijzend naar de naam), nadien diverse eigenaars.

Oorspronkelijk huis van plaisantie met hofgracht (verdwenen), in 1479 reeds vermeld als stenen huis ("aen de hoffgracht van de steenen camere"), verwoest in 1584-1585 en nadien herbouwd (17de eeuw ?). Heden aangepast (20ste eeuw) neoclassicistisch getint landhuis met oude kern, zie sporen van speklagen, hoekstenen en kruiskozijn; vijf + twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien) met aan oostzijde zijrisalieten.

Beschilderde bakstenen lijstgevels eindigend op gelede architraaf, blind fries en kroonlijst op klossen. Rechthoekige beluikte vensters, keldervensters aan zuidzijde. Westelijke achtergevel met middenrisaliet: vernieuwde begane grond met terras onder luifel, hogerop resten van een vroegere deuromlijsting: vlakke rondboog met sleutel geflankeerd door hermen onder brede waterlijst.

Auteurs: Steyaert, Rita