Fabriek N.V. Union

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fabriek N.V. Union

Beschrijving

"N.V. Union", fabriek van margarine, vetten, oliën. "Boterfabriek A. Jurgens, W. Prinzen & Cie" opgericht in 1896 als eerste van de vele margarinefabrieken te Merksem, stoommachine (eerste toelating van 1895) in 1912 vervangen door een dieselmotor, in 1923 uitgerust met acht elektromotoren aangesloten op het elektriciteitsnet; in 1927 nogmaals uitgebreid met een werkhuis voor olie- en vetbewerking met elektromotoren, opslagruimte voor ruwe olie in 1928 van 1000 op 2000, in 1929 op 3000 ton gebracht; verdere uitbreidingen onder meer in 1939 (bergplaats voor olie), en 1962 (diepvriesinstallatie).

Functionele 20ste-eeuwse bedrijfsgebouwen op uitgestrekt terrein aan Zuidkaai, Borrewater-, Eugeen Meeusstraat en Vaartkaai, aansluitend bij de gebouwen van de Belgische Boerenbond en de Molens van Antwerpen.

• Provinciaal Archief Antwerpen, V.I., Merksem, nummers 60 (1896), 144 (1912), 183 (1923), 243 (1927), 254 (1928), 262 (1929), 274 (1930), 366/15 (1939), 391/1 (1949), 427/2 (1962).
  • Architectuur Archief Antwerpen, Stoomtuigen, Merksem, 1895.

Auteurs: Steyaert, Rita