Tweetorentjesplein

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweetorentjesplein

Beschrijving

Binnenhofje met gekasseide doorgang, aan oost- en zuidzijde begrensd door voormalig koetshuis en paardenstallen van de herenwoning Brepols/du Four (zie nummers 6 en volgende), circa 1985 heringericht als winkelwandelplein; neo-Vlaamserenaissance-stijl, vierde kwart van de 19de eeuw, zie gevelsteen met inscriptie "anno 1889". Tevens bereikbaar via de zogenaamde Bloemekensgang (Grote Markt nummer 30).

Haaks op elkaar geplaatste, losstaande gebouwen van drie (ten oosten) en vier (ten zuiden) traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (kunstleien) met monumentaal uitgewerkte dakvensters. Verankerde bak- en zandstenen lijstgevels op arduinen plint, geritmeerd door boogvormige spaarvelden, muurbanden, kordons en fries van faience onder houten kroonlijst op klossen; versiering met diamantkoppen en schijfmotief. Zijtrapgevels, voorzien van schouderstukken en overhoekse pinakels.

Oostvleugel met risalietvormende middentravee, verhoogd tot trapgevel; driekwartronde hoektoren met octogonale bovenbouw onder dito ingesnoerde leien spits waarop smeedijzeren windvaantje met jaartal "1889". Zuidvleugel met octogonale hoektoren met ronde bovenbouw onder torenhelm en opengewerkt klokkentorentje met ingesnoerde, octogonale leien spits; recente uitbouw onder plat dak.

Tudorboogvormige muuropeningen met diamantkopsleutel en -imposten; aanpassingen, onder meer vernieuwd glas en houtwerk met uitzondering van één rechthoekige, beglaasde deur met bovenlicht en oculus.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle