Sint-Jozefcollege

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefcollege

Beschrijving

Kleuterschool, in oorsprong klooster met bewaarschool, in 1884-1885 gebouwd in opdracht van Hortense en Julie Boone door Zeer Eerwaarde Heer De Feyter, pastoor te Herdersem (Aalst). Van 1885 tot 1896 als kosteloze bewaarschool beheerd door de zusters maricolen (Waasmunster), daarna als betalende door de dienstmaagden der Heilige Harten van Jezus en Maria (Antwerpen). Sedert 1982, afdeling van het Sint-Jozefcollege (zie gedenkplaat in de hal).

Complex bestaande uit een laag gebouw, mogelijk het voormalige zusterhuis, van drie traveeën, één bouwlaag, schilddak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), een diepgerichte vleugel van drie en vier traveeën, twee bouwlagen, zadeldak (kunstleien) met kapel en een aansluitende lagere vleugel van zeven traveeën, één bouwlaag, zadeldak (mechanische pannen) met klassen; een centrale inkompartij van één travee, twee bouwlagen, zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) verbindt de vorige vleugel met een gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder haakse zadeldaken (kunstleien), de vroegere feest- en studiezaal voor de externen van het jezuïetencollege in de Herentalsstraat, opgetrokken in 1883 en later bij de bewaarschool gevoegd. Latere uitbreidingen en renovaties, onder meer overdekte gangen langsheen de speelplaats, nieuwe klaslokalen, toegang aan de Kwakkelstraat.

Afwisseling van bakstenen lijst- en puntgevels in eclectische stijl met neotraditionele inslag, geritmeerd door Brugse traveeën en sierankers. Lijstgevels beëindigd met houten kroonlijst op modillons of klossen en tandlijst, puntgevels met aandak, pinakel en natuurstenen deklijsten op schouderstukken. Segmentbogige muuropeningen met uitzondering van enkele spitsboogvensters in de kapelgevel.

Door architect J. Peeters, in 1993 aangepast interieur, voornamelijk vermeldenswaardige omvorming van voormalige kapel tot speelzaal; bewaard gebrandschilderd glas-in-loodraam geplaatst "Ter zaliger gedachtenis van Ludovicus Boone † 16 juni 1893 en van Coleta Van Hal † 9 september 1881", met voorstelling van Heilige Familie en Sint-Jozef-Werkman.

• S.N., 150 jaar Sint-Jozefcollege Turnhout,Turnhout, 1996, p. 144-145.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

In 2004 is het rechterdeel (rechtse acht traveeën) nummer 5 afgesplitst van de school en herbestemd tot woning. Bij de verbouwingswerken zijn onder meer twee traveeën samengevoegd tot garagepoort en inkom. Het dak van dit gedeelte van het gebouw is vernieuwd.

• Mondelinge informatie verkregen van de eigenaar (24 mei 2018).
  • Informatie verkregen van IOED Erfgoed Noorderkempen.