Burgerhuizen in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Twee gelijktijdig geconcipieerde burgerhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), van 1893, naar ontwerp van architect P.J. Taeymans; nummer 31 met huisnaam "De Gekroonde Schild" en "Anno" "1893" in cartouches. Opdrachtgever was J.B. Crols, het bijgebouw aan het Kasteelplein bedoeld als atelier.

Bakstenen lijstgevels op arduinen plint, gemarkeerd door overschilderde speklagen, dorpels, boogstenen, ornamenten en consoles van natuursteen en hartvormige sierankers; gevelbeindiging met eclectisch opgevat hoofdgestel, onderbroken door monumentaal dakvenster met gebroken fronton, pinakels en smeedijzeren windvaantje. Rechthoekige vensters met geprofileerde onder-, tussen- en bovendorpels.

Nummer 31, met verhoogde begane grond, rondboogdeur in uitgewerkt entablement met onder meer geprofileerde archivolt, diamantkopsleutel, pilasters met wortelmotief, kroonlijst op consoles en fronton; grotendeels bewaard interieur met onder meer oorspronkelijke schouw.

Nummer 29 met aangepaste begane grond, oorspronkelijk met houten winkelpui, en recente houten luiken op de verdieping; met venstertjes opengewerkte daklijst; bijhorend achterhuis van één travee, twee bouwlagen en zadeldak, uitkomend Kasteelplein nummer 29A; tuitgevels met speklagen, houten luiken op de verdieping, gewijzigde begane grond.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Begijnenstraat, 1893, dossier 46.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout. Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 25.