Villa des myosotis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des myosotis

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl van 1881, opgetrokken naar ontwerp van architect H. Vandenplas in opdracht van Isidoor Mesmaekers (in de literatuur ten onrechte toegeschreven aan P.J. Taeymans, 1871). Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien).

Bepleisterde, beschilderde lijstgevel op arduinen plint met betraliede keldervensters; begane grond met schijnbossage, tweede bouwlaag met gegroefde pilasters op de muurdammen, voorts paneelversiering en gevelbeëindiging met houten kroon- en tandlijst op modillons. Risalietvormende inkomtravee; centraal balkon met balustrade op bewerkte voluutconsoles links en rechts van decoratief paneel met huisnaam. Rechthoekige muuropeningen met gegroefde sluitsteen op de begane grond, gietijzeren leuningen op de tweede bouwlaag.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Antwerpse Steenweg, 1881, dossier 15.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle