Burgerhuis advocaat De Somer

Beschrijving

Rijwoning van twee traveeën en vier bouwlagen onder plat dak, gesigneerd architect Gauquie, Bruxelles, van 1936.

Gele bakstenen lijstgevel met diep ingesneden lintvoegen, op de gelijkvloerse verdieping bekleed met arduin; witstenen dorpels, omlijsting van deur en patrijspoort en daklijst. Begane grond met inkom en garage, tweede en derde bouwlaag met kolossale erker onder breed overkragende luifel. Rechthoekige ijzeren ramen en één patrijspoort ter hoogte van het boudoir; houten deur met glas en smeedwerk, gevat tussen brede luifel en afgeronde dagkanten met gestileerd bloemmotief (bas-reliëf).

Plattegrond: garage, hal en bureau, grote keuken met bordenlift en washok op de begane grond, eetkamer met terras en andere leefruimten op de tweede bouwlaag, slaapkamers en badkamer op de derde.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1936, dossier 62.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 33.