Burgerhuizen Verreet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen Verreet

Rijwoningen Verreet, in art deco van 1932, naar ontwerp van architect Ern. Wauters (gesigneerd).

Symmetrisch opgebouwde tweegezinswoning van vier traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Lijstgevel bekleed met gele parementsteen en arduin, met speelse varianten in het metselwerk; gevelbeëindiging met sierpannen. Over de twee woningen doorlopende bovenerkers en balkons.

Houten kozijnramen met kenmerkend zaagtandmotief op de stijlen en vaste bloembakken (deurtravee); deur en aanpalende wc-venstertjes onder gemeenschappelijke luifel, aansluitend bij omlopende kordonvormende lekdrempel op de begane grond; originele eikenhouten deuren met reliëfglas, voorts tralies en gekleurd glas in lood.

Nummer 187 met grotendeels bewaard interieur, onder meer trapzaal en leefruimten met wandbekleding van notenhout en palissander, originele deuren met gekleurd glas in lood, typische schoorsteenmantels, ...

• DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 30, 114.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle