Herenhuizen Misonne

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuizen Misonne

Beschrijving

Rijhuis en hoekhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamse renaissance-inslag, nummer 218 gedateerd anno 1916 in deurwaaier. Als één geheel geconcipieerd volume van twee bouwlagen onder complexe leien bedaking, samengesteld uit een dubbelhuis van vier en een enkelhuis van twee traveeën.

Lijst- en topgevels van gele baksteen op breukstenen plint, verrijkt met constructieve en decoratieve onderdelen van zandsteen. Gevelritmering door middel van fraai uitgewerkte deurpartijen, onder meer kunstzinnige houten erker met torenspits en smeedijzeren windvaan, balkons, nissen, muurbanden en siermotieven. Verschillend omlijste, rechthoekige en boogvormige muuropeningen; vooral de deuromlijstingen zijn bijzonder verzorgd. Heden sterk vervallen.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle