Classicistisch burgerhuis

Beschrijving

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), volgens de eigenares opklimmend tot 1740; ook de uitsprong op de huidige rooilijn, de verankerde zuidelijke zijpuntgevel met vlechtingen en sporen van een vroegere muuropening met houten latei, verwijzen naar een 18de-eeuwse oorsprong.

Gedecapeerde bakstenen lijstgevel op arduinen plintje; bolronde daklijst onder vernieuwde kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpels; vernieuwd houtwerk; deur in vermoedelijk begin 19de-eeuws entablement van arduin met gekorniste waterlijst op voluutconsoles.

Gerenoveerde achtergevel uitgebreid met recente uitbouw. Van de voormalige paardenstallen en remises, respectievelijk op de hoek met de Mermansstraat en achter de woning, bleef niets bewaard.

Interieur met leefruimten links en rechts van de centrale gang; nog aanwezige moer- en kinderbalkenconstructie, op de begane grond bepleisterd en voorzien van fijne profielen en vruchtenmotief, wellicht uit de 19de eeuw; op de bovenverdieping als dusdanig zichtbaar gelaten en ondersteund door eenvoudige balksloffen; dakspanten met pen- en gatverbindingen en telmerken; gang met witte en zwarte marmeren vloertegels en 19de-eeuwse eikenhouten Engelse trap met getorste bronzen spijlen; links salon met marmeren schoorsteenmantel uit de tweede helft van de 19de eeuw ? op de verdieping zijn de oude vloeren met brede planken bewaard alsook de lage doch zeer brede binnendeuren. Twee kelders met gemetseld, bakstenen tongewelf en gedichte toegangen.

• Gegevens verstrekt door mevrouw Nijs.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle