Hoekhuis Leysen-Michielsen

Beschrijving

Hoekhuis, voorheen handel in koloniale waren met woningen en winkels in art deco, naar ontwerp van architect R. Van Steenbergen sr. van 1935. De helft van de westgevel (Zegeplein nummer 16-18) bleef bewaard, de andere helft, de hoek en de zichtgevel aan de markt kregen in 1991 een nieuw uitzicht (architect L. Van Rompaey).

In oorsprong, symmetrisch opgevat complex van drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak (pannen), opgebouwd uit brede erkertravee links en rechts van een smalle, verticaal gemarkeerde hoektravee in het midden, en twee gevelhoge cilindervormige erkers op de uiteinden.

Gevelbekleding met gele parementsteen (donkerbruine voor de dakverdieping), met enkele accenten van faience en verglaasde muurkappen. De erkervensters zijn uitgesproken verticaal geaccentueerd, de overige vensterpartijen horizontaal. Begane grond met winkelpuien; oorspronkelijke rondboogdeur en inkom ter hoogte van Zegeplein nummer 16.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1935, dossier 26.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 33.