erfgoedobject

Zwembad en filmtheater Kursaal

bouwkundig element
ID
12026
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12026
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalig woonhuis van procureur baron de Fierlant, heden Stedelijk zwembad en filmtheater. Voorbouw aan de straat van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) in neoclassicistische stijl van de eerste helft van de 19de eeuw. Symmetrisch uitgewerkte bepleisterde, beschilderde lijstgevel met schijnvoegen; aangepaste begane grond voorzien van rechthoekige doorgangen in licht inspringende zijtravee, zie voormalige koetspoort en servitude (nu toegang tot nummer 34); verkleinende rechthoekige bovenvensters met empire-getinte, smeedijzeren leuningen en sobere paneelversiering onder de lekdrempels, oorspronkelijk beluikt later met gietijzeren rolluikkasten; gevelafsluiting met gelede architraaf, vlak fries en aangepaste kroonlijst.

Aangepast en uitgebreid met een privaat zwembad dat waarschijnlijk op 9 oktober 1937 werd opengesteld, in 1939 uitbrandde en in 1942 werd heropend, na aankoop door de stad. Langgestrekt gebouw van twaalf traveeën onder plat dak met zwembad op de begane grond, stadsschouwburg, later bioscoopzalen op de verdieping; rechthoekige betonnen skeletbouw met bakstenen invulwanden. Een lager gebouw onder schilddak (nok loodrecht op de straat, golfplaten) verbindt de voorbouw aan de markt met het complex achteraan. Inkomhal en gangen naar zwembad en filmstudio's behielden hun kleurrijke faiencevloeren in art deco. De feestzaal, die slechts in 1947 in exploitatie kwam, werd in 1954 heringericht naar ontwerp van architect R. Haan; de huidige bioscoopinrichting dateert van 1981; ook het zwembad werd vernieuwd.

Boringen uitgevoerd in 1953 brachten het bestaan van warmwaterbronnen aan het licht, vanaf 1957 voor de waterbevoorrading van het zwembad benut. Ingevolge technische moeilijkheden werd in de jaren 1970 terug overgeschakeld op leidingwater; door de plaatsing van geothermische installaties is sedert 1982 het gebruik van bronwater terug mogelijk.

  • S.N., 50 jaar zwembad Kursaal te Turnhout, in Gazet van Antwerpen, 6 en 12/9/1986.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Zwembad en filmtheater Kursaal [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12026 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.