erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
12043
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12043

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

L-vormig herenhuis in laatclassicistische stijl van de eerste helft van de 19de eeuw; voorbouw van vijf traveeën en drie bouwlagen (nok parallel aan de straat) en achterbouw van drie traveeën en twee bouwlagen, verlengd met bijgebouwen van vijf en drie traveeën en één bouwlaag (nok loodrecht op de straat), alles onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen).

Verankerde, bepleisterde en beschilderde lijstgevels met rechthoekige vensters, aan de straat met arduinen plint en naar boven toe verkleinende vensters ondersteund door geprofileerde lekdrempels; de vroegere luiken op eerste en tweede bouwlaag zijn weg; latere gietijzeren rolluikkasten aan binnenplaats. Rechthoekige poortdoorgang in strakke arduinen omlijsting met kroonlijst, aan de binnenzijde met korfboog.

Interieurelementen uit de 19de eeuw, onder meer wenteltrap, gangen met witte en roze marmeren vloeren, parket, zwarte en groene marmeren schoorsteenmantels, pomphuis met brede Kempense haard en pomp.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12043 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.