Stadswoning in nieuwe zakelijkheid

Beschrijving

Onderkelderde rijwoning van twee bouwlagen onder plat dak, in nieuwe zakelijkheid, 1933, naar ontwerp van architect Ern. Wauters in opdracht van zijn broer Eugène.

Lijstgevel met sobere kubistische vormgeving; licht vooruitgeschoven middenpartij met ruwe cementbepleistering en arduinen plint, geflankeerd door bruine bakstenen muurdammen; het oorspronkelijk ontwerp voorzag in een gevelafwerking voor het middelste deel met vlakke platen. Rechthoekige muuropeningen afgelijnd met kordonvormende dorpels; voormalige stalen ramen en deur vervangen door aluminium.

Vernieuwend is vooral het minimum aan circulatie, met keuken en sanitair geïntegreerd in het hoofdvolume zodat alle achtergebouwen vervallen; aaneengeschakelde ontvang-, woon- en eetkamer, en kleine afzonderlijk werkkeuken. Badkamer aan de straat en drie slaapkamers op bovenverdieping; traphal met bovenlicht.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1933, dossier 263.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 58-59.