Drukkerij In den Boek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drukkerij In den Boek

Beschrijving

Zogenaamd In den Boek, zie gevelsteen met bas-reliëf op muurdam tweede bouwlaag, voorheen zogenaamd "De Regenboog". Voormalige drukkerij, boek- en papierhandel van vier traveeën en twee bouwlagen onder tot pseudo-mansardedak aangepast zadeldak, waarin dakkapel en oeils-de-boeuf (leien), in eclectische stijl naar ontwerp van architect (F.) X. Taeymans van 1906; verbouwde oudere kern, zie naden van vroegere zijpuntgevel met aandak en ankers.

Bredere linker travee voorheen met inrijpoort; oorspronkelijke aanpalende winkelpui met centrale deur. Bewaarde bovengevel van witte en blauwe verglaasde baksteen. Klassieke gevelafsluiting met houten kroonlijst op klossen en consoles, alternerend met sgraffitopanelen met uil, inktpot, pennen, boek,... verwijzend naar voormalige bestemming. Getoogde vensters. Storend verbouwde begane grond.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1906, dossier 39.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle