Herenhuis in art-nouveaustijl

Beschrijving

Herenhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak met omlijste dakkapellen (kunstleien), naar ontwerp van architect J. Verschoren van 1910. Ontworpen als dubbelhuis met op de begane grond drie fraai omlijste vensters, keldergaten en een zeer mooie deur, later vervangen door een uiterst banale winkelpui.

Gecementeerde bovengevel met schijnvoegen, geopend met gekoppelde en licht gebogen vensters met sierlijke deelzuil, gevat in een art-nouveau-omlijsting met fijne profielen, rankwerk en sgraffito-boogveld met hoofd in medaillon en florale motieven; deels bewaard houtwerk. De oorspronkelijke kroonlijst is bekleed met plastic.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1910, dossier 19.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

Uit archiefonderzoek is gebleken dat de polychrome sgraffito-decoraties in art nouveau ontworpen zijn door de Brusselse decorateur-entrepreneur Paul Cauchie en werden uitgevoerd door zijn atelier. In de publiciteitsbrochures van Atelier Paul Cauchie, uitgegeven vóór de Eerste Wereldoorlog, staat vermeld: “14, r. de Hérenthals”. Dit herenhuis, gebouwd in opdracht van handelsreiziger Jos Van Pelt-Hannoset, heeft twee sgraffito-panelen in de blinde boogvelden boven de vensters van de tweede bouwlaag.

De lijntekeningen van de sgraffiti zijn symmetrisch opgebouwd met arabesken, pastilles en gestileerde florale motieven. In beide panelen staat een vrouwenportret centraal in een medaillon. Ze zijn in profiel afgebeeld, kijken elkaar aan, en dragen respectievelijk een band en bloemen in het haar. De sgraffiti zijn omgeven door een kader. De oorspronkelijke kleuren zijn niet meer zichtbaar.

• Archief Cauchiehuis Brussel, Publiciteitsfolder van Paul Cauchie, s.d.
  • Stadsarchief Turnhout, Bouwdossiers, #1910/4610.
  • ARIJS H. 2016: De Cauchie-stijl: een kunsthistorische analyse van de Brusselse sgraffiti van het Cauchie-atelier, Bulletin van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, 34/2013-2015, Brussel, 227-272.
  • ARIJS H. 2011: Paul Cauchie (1875-1952): tussen feit en fictie, onuitgegeven masterproef, Vrije Universiteit Brussel, bijlage 4: prospectus, 14-25.
  • VAN RAVESTYN A. 2018: Decoratieve elementen in Turnhoutse gevels, 1890-1940, tegeltableaus en sgraffiti in bebouwd erfgoed tijdens de Art nouveau en het Interbellum, onuitgegeven masterproef, Universiteit Antwerpen, 97-99.
  • SEGERS F. 2004: Art nouveau in Turnhout, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent.