Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Eenvoudige rijhuizen van twee, drie of vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nummers 47-53 met nok parallel aan de straat, nummer 55 afgewolfd en met nokrichting loodrecht op de straat, pannen en leien), heden met 19de-eeuws uitzicht; de nummers 53-55, oorspronkelijk één geheel met tussenliggende poort en vier achterhuizen, opklimmend tot eind 18de eeuw, zie verschillende sporen van muurvlechtingen en ankers voornamelijk in zij- en achtergevels; nummer 47 werd onlangs volledig heropgebouwd, nummers 49-53 voorzien van hedendaagse winkelpuien (nummer 53 reeds verbouwd tot winkel naar ontwerp van architect J. Luyts, 1924), nummer 55 recent gedecapeerd. De achterbouw van nummer 55, met kruis op de nok, herinnert aan de zusters maricolen, in 1896 van Beek- naar Herentalsstraat overgekomen om er het bestuur der kosteloze bewaarschool in de Druivenstraat waar te nemen; inwijding kapel op 28 december 1897; circa 1935 (?) verlieten door de maricolen dit gebouw, heden eigendom van de decanale werken en sedert 1984 bewoond door de zusters van Bethlehem.

Beschilderde bakstenen lijstgevels, waarin rechthoekige vensters met bewaarde duimen van vroegere luiken op de bovenverdieping; gevelafsluiting met sobere houten kroonlijst op klossen.

Opvallende korfboogpoorten ter hoogte van nummer 47 en 53, respectievelijk de zogenaamde "Muylenbergse Poort", heden Fabriekstraat, en een doodlopende steeg met enkele bewaarde achterhuizen; laatste getuigen van het 19de-eeuws huisvestingsbeleid, waarbij gegoede burgers hun tuinen en doorgangen volbouwden met kleine huurwoningen ten behoeve van het toenemende fabrieksproletariaat.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1924, dossier 91.
  • Gegevens verstrekt door zusters van Bethlehem en mevrouw Goris-Van Bruggen.