Herenhuis Versteylen-Dufour

Beschrijving

Herenwoning Versteylen-Dufour, zie cartouche met initialen, heden bewoond door de gasthuiszusters van Sint-Elisabeth. Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met spitse dakkapelletjes (leien), in neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1892 naar ontwerp van architect P.J. Taeymans.

Lijstgevel van bak- en natuursteen op hoge arduinen sokkel met betraliede, segmentbogige keldervensters; rijkelijk versierde voorgevel met contrasterende speklagen, kordons, diamantkoppen, sierankers, balustrades onder de vensters van eerste en tweede bouwlaag en een borstwering met bolornamenten op de derde; gevelafsluiting met houten kroonlijst op modillons.

Risalietvormende middelste travee verhoogd met druk bewerkte halsgevel voorzien van gevelsteen met inscriptie Anno 1892 en cartouche met opschrift "Hier was 't Leemen Huysje"; op de bel-etage met monumentale erker en balkon met typische versieringen naar renaissancepatroon: wortels, leeuwenkoppen, cartouches, geringde deelzuiltjes, sierbollen,... Rechter bovenhoek met driekwartronde arkel onder ingesnoerde polygonale spits. Getrapte zijgevels met ankers.

Rechthoekige vensters met arduinen onder-, tussen- en bovendorpels en ontlastingsboog, op de bel-etage vermeerderd met een waterlijst; alleen het kruisvenster in de top is afgewerkt met hoofdgestel en fronton. Rondboogpoort onder geprofileerde waterlijst met diamantkoppen; originele houten vleugeldeur met panelen en bovenlicht.

Soberder achtergevel van zes traveeën; verankerde baksteenbouw met uitspringende middelste travee, een uitbouw met vijfzijdige veranda onder plat dak aan zuidzijde en haakse noordelijke uitbouw onder zadeldak. Getoogde vensters met sleutel en hoekstenen van natuursteen; één rechthoekig bovenvenster en rondboogpoort, zie voorgevel, met geëtst glas. Later ingebrachte dakkapellen.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Huizen algemeen, 1892, dossier 5.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 25, 111.