Blekerij Borghs

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Blekerij Borghs

Beschrijving

Overblijfsel van deels omheind domein van voormalige blekerij Borghs, gesticht in 1826, sedert 1878 bezit van Jos van der Heyden; wellicht begin 20ste eeuw stopgezet; oude kaarten alsook toponiemen in de omgeving als Borghs Heyde, Wevers Goor, Wevers Heyde verwijzend naar vroegere bedrijvigheid; de vennen Grote en Kleine Klotteraard en Zwart Water leverden het nodige water voor de bleekvijvers.

Rechthoekig bakstenen gebouwtje van drie traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw? Voorgevel geritmeerd door gele, bakstenen pilasters aan weerszijden van spaarvelden waarin rondbogige deurvensters in omlijsting van gesinterde steen. Verschillende aanpassingen.

• BOONE M., Bijdrage tot de Geschiedenis der Blekerijen te Turnhout, in Taxandria, Nieuwe Reeks XVI, 1-2, 1951, p. 30-31.
  • DE KOK H., Van fabriek van siamoises tot restaurant. Een oud pand in de Turnhoutse Bloemekensgang, in Taxandria, Nieuwe Reeks LXVI, 1994, p. 205-209.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle