Langgestrekte hoeves

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeves

Hoeves uit het begin van de 20ste eeuw, van het langgestrekte type met vrijstaande schuur.

Van nummer 61, naar ontwerp van J. Waterschoot van 1912, zijn bouwaanvraag en -plannen voorhanden: woonstalhuis met woongedeelte en stal, beide van vier traveeën, beluikte segmentboogvensters en -deur en inmiddels gedichte segmentboogpoort; de vroegere dakkapel met laadluik boven de tweede travee van de stal werd verwijderd; typische indeling van het woongedeelte met rechts voorplaats en keuken met grote haardplaats, palend aan de stal, links slaapkamers en een opkamer met kelder aan de erfzijde.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1912, dossier 31.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle