Heilig Grafinstituut Sint-Lutgardis

Beschrijving

School voor beroeps- en technisch onderwijs, waarvan de twee oudste vleugels teruggaan op de voormalige modelkantschool, in 1910 geopend door kardinaal Mercier; recente vleugels, circa 1950-1960 aan Klink- en Otterstraat naast nieuwe bouw achterin met refter en turnzaal naar ontwerp van architect R. Van Steenbergen jr. van 1979 (palend aan voormalige Brepolsfabrieken).

Oude klassenvleugels van respectievelijk elf + één en zeven traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (mechanische pannen), de eerste met nok parallel aan, de tweede met nok loodrecht op de Klinkstraat; het dak boven de langste vleugel is afgewolfd, de tweede bouwlaag van de kortste vleugel werd later toegevoegd. Arduinen gevelsteen met volgens inscriptie: "Deze kantschool werd gesticht en aan het Heilig Hert van Jesus toegewijd in het jaar OH 1910. V. Adams, deken, J. Wouters, bestuurder, J. Crols, bouwmeester, A. Hendrick(x), aannemer." Bouwaanvraag en plannen naar ontwerp van architect J. Crols, van 1911, voor de korte vleugel.

Symmetrisch opgebouwde, verankerde bakstenen lijstgevels met muurbandjes en booglijsten in contrasterend (geel) metselwerk, decoratieve verluchtingsroosters, lijstwerk en houten kroonlijst; verticale ritmering door middel van lisenen en centrale, met trap- of tuitgeveltje verhoogde inkomtravee en nis met Heilig Hart- of Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in de top; buitenste travee van de langste vleugel eveneens met inkompoorten. Begane grond met korfbogige muuropeningen, verdieping met segmentboogvensters. Grotendeels bewaard houtwerk.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1911, dossier 66.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle