Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

• is aangeduid als beschermd monument Arbeiderswoningen

Beschrijving

In serie opgetrokken arbeidershuizen met spiegelbeeldschema, te dateren circa 1900. Enkelhuisjes van twee traveeën, vooraan met één bouwlaag, achteraan met twee, onder doorlopend zadeldak met ongelijke schilden (mechanische pannen).

Bakstenen lijst- en zijpuntgevels, laatstgenoemde met ankers; voorgevel met muizentandfries en als kroonlijst uitgewerkte goot op klossen of modillons. Segmentbogige muuropeningen met origineel houtwerk; beluikte vensters met arduinen lekdrempel en paneelversiering; nummers 76 en 78 met deur in afgeschuinde hoek, uitgewerkt als spitsboognis.

Oorspronkelijk grondplan met voorplaats over volledige huisbreedte, eertijds gebruikt voor de thuisarbeid; achteraan woonkeuken met kookfornuis, met tegen de zijwand keldertrap enerzijds, trap naar de verdieping anderzijds en ingemaakte bedstee voor de ouders tussenbeide; verdieping met traditioneel één slaapkamer voor de kinderen achteraan en zolder aan de straat. Bijgebouwtje in achtertuin met privaat, tuin- en kolenberging.

• DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995, p. 48-49.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle