Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

Breedhuis (rechts) van drie traveeën met zijtrapgevels, opklimmend tot de 19de eeuw, wellicht ouder in kern; aanpalende woning (links) van twee traveeën met trapgevel, gebouwd in 1908; zadeldaken (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, mechanische pannen). Beschilderde bakstenen lijstgevels.

Nummer 28 voormalig woonhuis van Jan Renier Snieders (1812-1912), geneesheer en befaamd schrijver, zie arduinen gevelsteen; het dakvolume, de kroonlijst, de zijtrapgevels, sporen van segmentboogvensters duiden op een oorspronkelijk bredere lijstgevel van vier traveeën. In opdracht van H. Boone werd deze eigendom circa 1908 naar ontwerp van J. Crols verbouwd tot twee woningen namelijk de voormalige inrijpoort (links) werd vervangen door diephuis nummer 30 met op de begane grond een winkel met een art-nouveaugetinte pui. Woningen heden anders opgesplitst namelijk in twee/drie traveeën en met sterk verbouwde begane grond. Nummer 28 met segmentbogige bovenvensters met origineel houtwerk en ijzeren leuning; eertijds deur in arduinen 18de-eeuwse omlijsting met prachtige houten deurwaaier, heden eigendom van de gemeente Oud-Turnhout.

Nummer 30 met aangepaste muuropeningen en houtwerk, rondboogvenster in trapgevel.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1908, dossier 75.