Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), opgetrokken in 1894 naar ontwerp van P.J. Taeymans.

Onderkelderde, gele bakstenen lijstgevel met verwerking van gesinterde baksteen in decoratieve metselverbanden ter hoogte van fries en van arduin onder meer in plint, borstwering, muurbanden, kordonvormende lekdrempels, raam- en deuromlijsting, decoratieve elementen; houten kroonlijst met klossen. Risalietvormend deurtravee.

Segmentboogvormige muuropeningen met origineel houtwerk in geblokte plattebandomlijsting met bolornamenten en sleutel; middelste venster op tweede bouwlaag met geprofileerde waterlijst; houten vleugeldeur met bovenlicht. Op afgeronde hoek Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind in kunststeen uit 1946 naar ontwerp van beeldhouwer Proost-Sartini uit Antwerpen.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle