erfgoedobject

Drie burgerhuizen Het Heibloemken, In den Draak, Het Rooske

bouwkundig element
ID
12202
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12202

Juridische gevolgen

Beschrijving

Respectievelijk Het Heibloemken, In den Draak en Het Rooske, zie inscripties in geveltop. Burgerhuizen met dubbel- en enkelhuisopstand van respectievelijk vier/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, leien), gebouwd circa 1895, zie inscripties in nummers 5 en 9, naar ontwerp van P.J. Taeymans, in een eclectische stijl met sterke neo-Vlaamse-renaissance-inslag en/of elementen ontleend aan de cottagestijl.

Verankerde bak- en zandsteenbouw op arduinen plint; verwerking van natuursteen in speklagen, lateien, deur- en vensteromlijstingen, boogstenen, kordonvormende lijsten en lekdrempels, puilijst, typische sierelementen onder meer op borstwering, venster- en deuromlijsting en geveltop namelijk ronde noppen, diamantpunten, wortelmotief, voluten, overhoekse pinakels,...; nummers 5 en 9 met fries van faiencetegels onder houten kroonlijst.

Nummer 5: lijstgevel waarvan twee rechter traveeën verhoogd tot in- en uitzwenkende halsgevel; geveltop uitgewerkt met blind boogveld, besloten tussen lisenen op decoratieve consoles, met pilasters, letterankers "B" en "P" en boogvormig, gebroken fronton; driezijdige houten erker met glas in lood in de bovenlichten.

Nummer 7: puntgevel met overkragend zadeldak met opengewerkte, houten windborden op kraagstukken en bekroond met ijzeren speervormig topornament; bovenbouw gemarkeerd door blinde arcade met rechthoekige basementen en halfzuiltje.

Nummer 9: middenpartij verhoogd tot trapgevel eindigend op palmetmotief en dito topornament. Overwegend rechthoekige muuropeningen: getraliede keldervensters; vensters met stenen (tussen)dorpels en (tussen)stijlen onder blinde rechthoekige of boogvormige velden.

Nummers 5 en 7 met deur onder rondbogig bovenlicht waarboven tweede bovenlicht (nummer 5) en oculus (nummer 7) van gekleurd glas in lood; in nummer 9 spiegelbogige vleugeldeur met fraaie paneeldecoratie, kleine getraliede rondboogvenstertjes en bovenlicht; uithangbord aan fijn uitgewerkte smeedijzeren arm.

Interieur (nummer 5 en 9). Gebruikelijk 19de-eeuws schema van een gang met traphal naast de enfilade van woonvertrekken. Typische plafond- of wanddecoratie met gemarmerd lijst- en stucwerk en paneeldecoratie; geëtste vensters en vleugeldeuren met paneeldecoratie; marmeren schouwen; vloer in marmer en cementtegels; nummer 5 kelderverdieping met troggewelven.

  • Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, Patersstraat, 1895.
  • DE BONT Y., 100 jaar wonen in Turnhout, Architectuur van 1895 tot 1995, Zellik, 1995 p. 47.
  • SCHELLEKENS J., Turnhout. De Hoofdstad van de Kempen, Zaltbommel, 1949, p. 129.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drie burgerhuizen Het Heibloemken, In den Draak, Het Rooske [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/12202 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.