Handelshuis in eclectische stijl

Beschrijving

Gebouw van zeven traveeën (tweede bouwlaag) en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen), gebouwd in 1913, zie opschrift in rondboognissen, volgens bouwaanvraag van 1912 naar ontwerp van F.X. Taeymans "het bouwen van eenen café met feestzaal en aanhoorigheden (nummer 3), van een winkelhuis met bakkerij voor suikergoed, magazijnen en anderen... (nummer 5)".

Als één geheel opgevatte, bakstenen lijstgevel met knipvoegen en gecementeerde en/of beschilderde onderdelen onder meer paneelversiering, boogstenen, muurbanden en lekdrempels; houten kroonlijst op modillons. Verhoogde, risalietvormende midden- en deurtravee (uiterste travee) met topversiering, eerstgenoemde gemarkeerd door licht gebogen gevelbeëindiging met kroonlijst.

Getoogde keldervensters met ijzeren latei; rechthoekige muuropeningen met dito latei onder getoogde ontlastingsboog, in middentravee gevat in blinde rondboogvelden, op bovenverdieping drie deurvensters en balkon met ijzeren leuning, volgens ontwerp oorspronkelijk doorlopend over nummer 5.

Interieur. Uiterst linker en rechter vleugeldeur eertijds inkom met traphal naar de feest- en danszaal, zich uitstrekkend over de hele bovenverdieping: in nummer 3 nog bestaande traphal met frivole wandschilderingen en loketje; beperkte sporen van feestzaal, zie parketvloer, halfpilaster op de bovenverdieping; café op de begane grond eertijds kleiner, verbinding met traphal door middel van deur met geëtst glas; oorspronkelijke, betegelde toiletten.

Aanpassingen en verbouwingen onder meer houtwerk, indeling interieur, begane grond nummer 5,...

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1912, dossier 72.