Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Twee dubbelhuizen in spiegelbeeldschema van drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien, mechanische pannen) met oorspronkelijk één dakkapel en één oeil-de-boeuf, volgens bouwaanvraag van 1908, in eclectische stijl met art-nouveau-inslag.

Verglaasde bakstenen lijstgevels op beschilderde arduinen plint met dito afstekende lichtblauwe banden, boogstenen en lijsten; verspringende gevelvlakken; arduinen kordonvormende lekdrempels en lijsten; in blinde boogvelden en op fries sgraffitopanelen met vrouwenhoofd, schelp- en gestileerde bloemmotieven; houten kroonlijst met klossen en arduinen modillons.

Getraliede keldervensters; op de begane grond rechthoekige muuropeningen met ijzeren latei onder blind boogveld; getoogde bovenvensters; deur met ijzerwerk (nummer 73) en bovenlicht; nummer 73 met bewaard houtwerk. Op de begane grond heden één winkelruimte in plaats van de asymmetrische indeling met zaal-tussenliggende gang- "cabinet", zie plaatsing van muuropeningen.

• Stadsarchief Turnhout, Bouwaanvragen, 1908, dossier 14, 15.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

Uit archiefonderzoek is gebleken dat de polychrome sgraffito-decoraties in art nouveau, op het hoofdgestel en boven de inkomdeuren en vensters van de eerste bouwlaag, ontworpen zijn door de Brusselse decorateur-entrepreneur Paul Cauchie en werden uitgevoerd door zijn atelier. De woning wordt vermeld in de publiciteitsbrochures van Atelier Paul Cauchie als “Rue du Jardin 67-69”. Rue du Jardin of Hofstraat is de vroegere benaming van de Renier Sniedersstraat.

De woningen hebben allebei vijf sgraffiti, en zijn elkaars spiegelbeeld. Bij de eerste bouwlaag strekt de grootste zich uit over twee traveeën, de tweede bevindt zich in het derde travee, telkens in de blinde boogvelden boven de deur- en vensteropeningen. In het fries op het hoofdgestel zijn de overige drie sgraffiti verdeeld over de drie traveeën.

De grootste sgraffito geeft centraal een klassiek vrouwenhoofd in profiel weer met een Cauchie-roos in de geelgouden haren, in een medaillon omgeven door krullende bloemstengels en gestileerde bloemen, binnen een omlijsting. De groenblauwe achtergrond is nog vaag zichtbaar.

In de tweede sgraffito staat centraal een schelp afgebeeld in een medaillon. Rondom zijn weer krullende bloemstengels en gestileerde bloemen zichtbaar, binnen een omlijsting.

De sgraffito-casementen in het fries zijn drie kopieën van elkaar, waarbij in de grootste de afbeelding tweemaal wordt gebruikt. Samengevat zijn er dus acht identieke afbeeldingen over het hoofdgestel van beide gebouwen. De afbeelding heeft centraal een witte gestileerd bloem met een goudgele kern, binnen een groene cirkel. De achtergrond heeft twee tinten groen.

• Archief Cauchiehuis Brussel, Publiciteitsfolder van Paul Cauchie, s.d
  • Stadsarchief Turnhout, Bouwdossiers, #1908/4300 en #1908/4301.
  • ARIJS H. 2016: De Cauchie-stijl: een kunsthistorische analyse van de Brusselse sgraffiti van het Cauchie-atelier, Bulletin van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, 34/2013-2015, Brussel, 227-272.
  • ARIJS H. 2011: Paul Cauchie (1875-1952): tussen feit en fictie, onuitgegeven masterproef, Vrije Universiteit Brussel, bijlage 4: prospectus, 14-25.
  • VAN RAVESTYN A. 2018: Decoratieve elementen in Turnhoutse gevels, 1890-1940, tegeltableaus en sgraffiti in bebouwd erfgoed tijdens de Art nouveau en het Interbellum, onuitgegeven masterproef, Universiteit Antwerpen, 90-94, 133.
  • SEGERS F. 2004: Art nouveau in Turnhout, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Universiteit Gent.